Nádas Bence és Kopasz Bálint párosa 500 méteren világbajnok kajakban

2022. augusztus 7. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap egy újabb aranyérmet, négy bronzérmet és egy ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők a kanadai Halifaxban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Nádas Bence és Kopasz Bálint párosa szerezte a harmadik magyar aranyat a mostani vb-n, a kajakpáros 500 méteren lett világbajnok. Az NSO cikke szerint Kopaszék a litvánok és az ausztrálok párosát előzték meg.

„Az utolsó százon éreztem, hogy elöl vagyunk, mesebeli érzés volt, és tényleg remekül sikerült az indulásunk is, főleg, hogy azon a késői szakaszon valósítottuk meg, amikor már mindenki karja savasodik. Talán ez a legértékesebb siker az egész tornán, hiszen új olimpiai számként a kétszáz és az ezer méterről is jöttek klasszisok a mezőnybe” – értékelt a döntő után Kopasz, aki második aranyérmét szerezte Kanadában, mivel tegnap 1000 méteren is győzni tudott. Nádas Bence szerint az utolsó száz méteren vigyorogva evezett, mert még mindig tudtak gyorsulni.

Kőhalmi Emese is aranyérmes lett vasárnap, a kajakos ráadásul címvédőként nyert 5000 méteren. A futamba szokatlan módon futószakaszokat is beiktattak, de ez sem zavarta meg a magyar versenyzőt. „Amikor megtudtam, hogy lesz futás, megijedtem, eddig csak párosban csináltam ilyet maratoni versenyen. Az első kiszállásnál kicsit bénáztam, vissza is estem harmadik helyre, de a vízen gyors voltam, végül nyertem” – nyilatkozta.

További eredmények:

  • A kajakos Rendessy Eszter 1000 méteren lett ezüstérmes.
  • A kajakos Noé Bálint és Kulifai Tamás párosa 1000 méteren szerzett bronzérmet.
  • A szintén kajakos Csizmadia Kolos 200 méteren lett bronzérmes.
  • Lucz Anna ugyancsak kajakban, 200 méteren lett harmadik.
  • A Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka összeállítású kenunégyes 500 méteren bronzérmes.

A pályafutása első felnőtt világbajnokságán szereplő 19 éves Rendessy Eszter arról beszélt a döntő után, hogy extrém körülmények között versenyeztek, a rajt után akkora hullámok voltak, hogy az arcáig felcsapott a víz.

Balla Virág 500 méteres negyedik lett kenu egyesben, a férfi kenusoknál a Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf összeállítású négyes szintén negyedik 500 méteren, míg a Kiss Balázs, Hodován Dávid kettős hetedik lett 1000 méteren. A vegyes párosok 500 méteres versenyében a Fejes Dániel, Gönczöl Laura kenus duó és a Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra kajakkettes is a hatodik helyen zárt.

Szombaton két aranyérem és két bronzérem volt a magyarok mérlege. A kenus Bragato Giada-Nagy Bianka páros  200-on és 500-on bronzérmes volt. A kajakos Kiss Blanka-Lucz Anna kettős 200 méteren lett világbajnok, a tokiói olimpiai bajnok kajakos, Kopasz Bálint pedig 1000 méteren győzött.

Magyarország 11 éremmel (4 arany, 1 ezüst, 6 bronz ) második helyen végzett az éremtáblázaton Spanyolország mögött.

(MTI, NSO)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!