Különleges motivációt talált az olimpiai bajnok Kopasz Bálint az idei vb-re

2022. augusztus 3. – 04:59

Különleges motivációt talált az olimpiai bajnok Kopasz Bálint az idei vb-re
Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos (jobbra) és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly augusztusban olimpiai bajnokságot nyerő hat kajakos közül egyedül Kopasz Bálint indul el az idei világbajnokságon Kanadában, ami szerdán kezdődik és vasárnapig tart. A győztes női négyesből Kozák Danuta márciusban jelezte, hogy kihagyja ezt az évet, nem sokkal később így döntött Csipes Tamara is, mindketten jelezték, a 2024-es olimpia maradt a célkeresztjükben. Kárász Anna a megterhelő évek után lazít egy kicsit, Bodonyi Dóra várandós. Tótka Sándor koronavírusos lett a válogatók előtt, nehezen gyógyult meg, jobbnak látta, ha nem erőlteti magát. A 2022-es év egyébként is átmeneti, lehet kísérletezgetni, de jövőre Duisburgban már nemcsak vb-érmeket osztanak, hanem olimpiai kvótákat is.

Kopasz Bálint csak két hétre állt le az olimpia és a szeptemberi világbajnokság után. Úgy tervezte, hogy három hónapot pihen, októbertől december végéig, de végül két hét után már súlyzózott, sok meghívása volt, sok élménybeszámolóra ment el, de eközben már figyelt az izmaira, hogy ne épüljenek le. Január elsejétől élsportolói edzéseket végez, amiket továbbra is az édesanyja, Demeter Irén irányít.

„Abból merítek most erőt, hogy nem álltam le hosszabb időre. Nem érzem hibának, hogy nem tartottam pihenőt, ráérek majd most októbertől szusszanni. Van már Európa-bajnoki és világbajnoki aranyam, ahogy megnyertem az olimpiát is, de még csak egyszer. Sokat tanultam az elmúlt években azzal, hogy már mindent átéltem a kajakpályán. Motivációt jelent, hogy 2019 után vb-t nyerhetek idén, mert tavaly az olimpia után nem sikerült, a portugál Pimenta előzött meg.

Motiváció az is, hogy egyszer 3 perc 19 másodperces idővel érjek célba, mert ez még nem sikerült senkinek. Sőt, ez az igazán, abszolút motiváló, hogy áttörjem a 3:20-as álomhatárt, nekem, önmagamnak fontos az idő.

Az olimpián maradt még bennem erő, nem adtam ki mindent önmagamból, 3:20-szal nyertem. A mi sportágunk nem steril, nem olyan, mint az úszás, megesik, hogy a kettes pálya szélvédettebb, mint a hatos. Kanadában, ha nagy hátszél lesz, és nagy hullámok, ettől az álomidőtől elmaradok, de ettől még ez a célom, hogy egyszer én legyek a leggyorsabb ezer méteren. Kíváncsi vagyok a körülményekre, még nem versenyeztem itt soha.”

Kopasznak volt egy kisebb deréksérülése, de ez április végére elmúlt, májusban már szuper formában kajakozott, magabiztosan nyerte meg a válogatókat, és még maradt is benne tartalék. Ahogy az olimpián is, Varga Ádám késztette fel a versenyre.

Kérdeztem tőle, mennyiben változott meg az élete, mióta tavaly megnyerte az olimpiát. A győzelme után töredelmesen bevallotta ugyanis, hogy éveken át háttérbe szorította a magánéletét, szeretett volna párkapcsolatban élni, de áldozatot hozott, mindent félretett, hogy elérje a legnagyobb álmát, és az olimpiai dobogó tetejére állhasson.

„Sokkal többen megismernek az utcán, fotókat kérnek tőlem, megszólítanak a bevásárlóközpontokban, számtalanszor részesültem kedves fogadtatásban. Azt hiszem, az alázatot, a szerénységet meg tudtam tartani, ez a sportág nem működik másként. Kicsit több mindenre tudok nyitni, többet találkozom hétvégénként a barátokkal, nem vagyok annyira zárkózott, mint az olimpia előtt. Kicsit tudtam kapcsolatban is lenni, de január elsejétől ugyanazzal az erőbedobással készülök, mint az olimpia előtt. Ismét egyedül vagyok, de ebben hiszek, mert az olimpiai aranyig így jutottam el. Ez nem jelenti azt, hogy augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napokon ne legyek ott, ezt már megbeszéltük a barátaimmal.”

Kopasz ugyan átigazolt Győrbe, továbbra is Algyőn készül, és azt már elengedte, hogy nekifogjon a házépítésnek, mert akkor nem tudna száz százalékban az edzésekre és a felkészülésekre koncentrálni. Ezzel pedig esélyt adna a riválisainak, amit nem szeretne. Arról még nem tett le, hogy nem magányosan, hanem csapatban készül fel. A kanadai vb-n párosban is versenyez még, az olimpiai programba visszakerülő ötszázon Nádas Bencével evez együtt.

Az utóbbi években ahhoz szokhattunk hozzá, hogy ebben a sportágban a 6 aranyérem elérésére sem esélytelen, most a sok hiányzó miatt 4-5 éremmel már elégedett lenne a szövetség. Kopasz ebből akár kettőt is hazahozhat.

A vb fontos kérdése lesz, hogy a női szakág megfiatalodott csapattal képes-e megőrizni vezető szerepét. A 20 éves Rendessy Eszter versenyez például ötszázon, őt a jövő nagy versenyzőjének tartják, és most először láthatjuk felnőtt mezőnyben. A női négyes ilyen összetételben még nem versenyzett, igaz, Gazsó Dorka már világbajnok 2019-ből. Ha ez az egység nyer, az is az utánpótlás erejét mutatja. Női kenuban Balla Virág hozhat érmeket, míg a férfiaknál Adolf Balázsra kell figyelni. A női párosban Bragato Giada és Nagy Bianka tavaly már bronzérmesek voltak, most akár feljebb is léphetnek.

A magyar csapat:

férfi kajak:
K-1 200 m: Csizmadia Kolos, 500 m: Balogh Gergely, 1000 m: Kopasz Bálint, 5000 m: Noé Bálint
K-2 500 m: Nádas Bence, Kopasz, 1000 m: Noé, Kulifai Tamás
K-4 500 m: Kuli István, Nádas, Varga Ádám, Csizmadia

női kajak:
K-1 200 m: Lucz Anna 500 m: Rendessy Eszter, 1000 m: Rendessy  5000 m: Kőhalmi Emese
K-2 200 m: Lucz, Kiss Blanka, 500 m: Lucz, Kiss B., 500 m: Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára, Kőhalmi, Pupp Noémi
vegyes 500 m: Kurucz Levente, Gazsó

férfi kenu:
C-1 200 m: Korisánszky Dávid, 500 m: Fejes Dániel, 1000 m: Adolf Balázs, 5000 m: Adolf
C-2 500 m: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám, 1000 m: Kiss Balázs, Hodován Dávid, 500 m: Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám, Koczkás Dávid, Zombori Dominik

női kenu:
C-1 200 m: Takács Kincső, 500 m: Balla Virág, 1000 m: Balla, 5000 m: Balla
C-2 200 m: Bragato Giada, Nagy Bianka, 500 m: Bragato, Nagy B.,  
C-4 500 m: Takács, Balla, Bragato, Nagy B.
vegyes 500 m: Fejes, Gönczöl Laura

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!