Több mint 87 ezer néző előtt az angolok nyerték a női futball-Eb-t

2022. július 31. – 21:15

Több mint 87 ezer néző előtt az angolok nyerték a női futball-Eb-t
Az Európa-bajnok angol női futballválogatott 2022. július 31-én, Londonban – Fotó: Franck Fife / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ami tavaly nyáron nem sikerült az angol futballválogatottnak, az most vasárnap összejött nekik: Európa-bajnokságot nyertek a londoni Wembley-stadionban, ugyanis a házigazda angol hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Eb döntőjében.

A Wembley-ben 87 192 néző volt jelen, ami az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint új rekord az Eb-k történetében, beleértve a férfi tornákat is.

A csúcsot eddig az 1964-es férfi Eb-döntő tartotta, melyet 79 115 néző előtt játszott Spanyolország és a Szovjetunió csapata a madridi Santiago Bernabéu- stadionban.

Még el sem kezdődött a döntő, a németek máris nagy hátrányba kerültek: a kezdés előtt elveszítették csapatkapitányukat, Alexandra Poppot, aki megsérült a bemelegítés során, ezért nem léphetett pályára. Popp a három csoportmeccsen, a negyeddöntőben és az elődöntőben is betalált, és hat góllal az Eb társgólkirálya lett az angol Beth Mead-del együtt.

Az első félidőben nem esett gól. A 62. percben az angolok találtak be: Keira Walsh a saját térfelének közepéről indította Ella Toone-t, aki 16 méterről a németek kapusa fölött a hálóba ívelte a labdát. A 79. percben Lina Magull egyenlített. Mivel a rendes játékidőben több gól nem született, hosszabbítás következett.

A 110. percben egy szöglet után Chloe Kelly közelről megszerezte az angolok győztes gólját. Az angol női válogatott először lett Európa-bajnok, a nyolcszoros Eb-győztes németeknek most az ezüstérem jutott.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!