Szellemi felfrissülést hoz ez a sakkfeladvány, ha megvan az első trükkös lépés

2022. július 24. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Világos nagy előnyben játszik, a győzelme nem kétséges, hiszen sötétnek csak két gyalogja maradt, azokkal próbál védekezni, amennyire csak tud. Sokféleképpen el lehet jutni a sikerig, mi most a legrövidebb utat keressük: hogyan lehet két lépésben megadásra késztetni a fekete királyt?

Világos indul, és két lépésben mattot ad
Világos indul, és két lépésben mattot ad

Ha az első lépés megvan, onnantól minden egyszerűvé válik. Segítségül: csábító a felfedett sakk, de mégsem ez a helyes ösvény, nem lehet olyan helyet találni a bástyának, amivel a kétlépéses matt összejöhet.

Sakkrejtvényünket a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat itt nézheti vissza.

A kétlépéses matt a három tiszt ellenére sem könnyű, a kulcs az, hogy még szorosabbra kell vonni a gyűrűt lépéskényszeres megoldással, mert utána csak egyetlen változat marad. Ezért a bástyával h6-ra kell menni, ez a megoldás váratlansága, és szépsége. A fekete királynak így le kell ütnie a bástyát, el kell fogadnia ezt az áldozatot. Utána azonban kettős sakkot kap a bástyával h4-ről, és a futótól is, ami matt. A h4 helyett egy f5-ös lépés is megteszi bástyával, a kívánt hatás nem marad el.

Szaknyelven:

1.Bh6! (a többi lépés lassabb lenne), Kxh6 (nincs más)

2. Bh4 ++ kettős sakk-matt vagy Bxf5 matt is megteszi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!