Ájuldoztak a futónők a hőségben rendezett világbajnoki futamokon

2022. július 21. – 14:25

frissítve

Ájuldoztak a futónők a hőségben rendezett világbajnoki futamokon
A hőségtől elájult Sara Benfarest tolószékben vitték le a pályáról az atlétikai vb-n – Fotó: Hannah Peters / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év után indult újra atlétikai világversenyen a hormonszabály miatt eltiltott Caster Semenya, de új távján, 5000 méteren még messze van a legjobbaktól. Az eugene-i világbajnokságon ő is megszenvedte a hőséget.

A dél-afrikai Semenya a 2009-es világbajnokságon nyerte meg a női 800 méteres síkfutást, de férfias megjelenése miatt kikezdték. A futó interszexuális, a nőkhöz képest háromszor annyi tesztoszteront termel a szervezete. Ez a férfi nemi hormon, amelyik nagyobb izomtömeget és jobb oxigénfelhasználást eredményez pedig nyilvánvaló előnyt jelenthet az élsportban.

Caster Semenyát is megviselte a meleg az 5000 méter előfutamában – Fotó: Kempinaire Stephane / KMSP /AFP
Caster Semenyát is megviselte a meleg az 5000 méter előfutamában – Fotó: Kempinaire Stephane / KMSP /AFP

A nemzetközi szövetség sokáig nem szabályozta a hiperandrogenizmus kérdését, de 2018-ben egy tanulmányra hivatkozva azt találta ki, hogy 400 és 1 mérföld (1609 méter) közötti távokon csak akkor indulhatnak a hiperandrogenizmussal élő nők, ha mesterségesen csökkentik a hormonszintjüket. Erre Semenya nem volt hajlandó, és inkább felment 5000 méterre, ahol erőteljes testalkata már inkább hátrány számára, mint előny. A futónő nem is tudta teljesíteni a világbajnoksághoz szükséges szintet, de végül annyi volt a visszalépő, hogy ő is utazhatott Eugene-ba.

Az 5000 selejtezőjében nem okozott meglepetést, futamában csak 13. lett, összesítésben pedig a 37 induló közül a 28. A versenye után azt mondta, hogy élvezte, hogy a világbajnokságon futhat, és még többet hajlandó tanulni ezen a távon is. Semenya azt is megjegyezte, hogy megfőtt, és a hőség miatt sem tudta tartani a tempót a többiekkel.

Semenya még jól is járt, a 32-34 fokos meleg több futót megviselt. A német Sara Benfares még beküzdötte magát a célba, de utána elájult, egy tolószékben vitték le a pályáról. A német szövetség később azt közölte, hogy a futónőt gyorsan lehűtötték, és jól van.

Camilla Richardssont is legyőzte a hőség, lekísérték a pályáról – Fotó: Ezra Shaw / Getty Images
Camilla Richardssont is legyőzte a hőség, lekísérték a pályáról – Fotó: Ezra Shaw / Getty Images

A svéd Sarah Lahti is panaszkodott a nagy melegre. „Teljesen kimerültem. Úgy éreztem, mintha belevágtak volna a lábamba. A nyolcadik körben görcsöt kaptam, az egész oldalam fáj. Utána három kilométerig jó volt, de aztán újrakezdődött. Az utolsó kilométer volt a legkeményebb” – mondta.

Camilla Richardsson be sem tudta fejezni a futamát, megszédült a melegben, és kilépett a pályáról. „Olyan volt, mintha bementem volna egy szaunába. Nekem, aki finn származású, bírnom kéne az ilyet, de egyszerűen nem működött” – idézte a futót az Aftonbladet.

Richardsson edzője nem értette, hogy miért pont a legnagyobb melegben és tűző napon rendezték meg a selejtezőket, hiszen néhány órával korábban húsz fokban futhattak volna a versenyzők.

Sokat elárult a melegről, hogy a pálya szélére frissítőasztalt is tettek, ahonnan vizet is vehettek fel a futók. Ilyen rövid távon, mint az ötezer méter, ritkán fordul elő hasonló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!