Hajszál választotta el a börtöntől, most ő a világ leggyorsabb embere

2022. július 17. – 11:50

frissítve

Hajszál választotta el a börtöntől, most ő a világ leggyorsabb embere
Fred Kerley a célban – Fotó: Jewel Samad/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi olimpián szerzett ezüstérme után az Oregonban zajló világbajnokságon megnyerte a 100 méteres síkfutást az amerikai Fred Kerley. A 27 éves versenyző élete legnagyobb sikerét érte el, ő a világ leggyorsabb embere. Kerley már az előfutamban olyan időt (9,79) repesztett, amivel abszolút esélyessé lépett elő. A fináléban ettől elmaradt, de 9,86-tal, két századdal megelőzte a másik két amerikait, Bracy-t és Brommelt.

Kerley nem átlagos sprinter, mert 200-on 20 másodpercen belül tud, de 400-on is 44 másodpercen belüli időre képes, és erre a világon csak ketten képesek még rajta kívül. 400-on amerikai bajnok volt 2017-ben, és a hosszabb távtól sem szakadt el, mert a 4x400-as amerikai váltó egyik tagja lesz egyébként a vb-n.

Kerley nem szeret szerepelni, csak ritkán beszél a múltjáról, nem könnyű gyerekkoráról. A tavalyi olimpia előtt írta meg először, hogy őt örökbe fogadták két évesen, mert az apja börtönben volt, az anyjáról pedig nem is tudta, merre van a világban.

Nemcsak őt, hanem még négy testvérét is a nagynénje, Virginia nevelte fel, aki összesen 13 gyerekről gondoskodott egyszerre. Ő volt az egyetlen, aki vigyázhatott rá, és a testvéreire, amikor szét akarták választani őket, és aki kötelességének érezte a család egyben tartását. Szerdán és vasárnap jártak templomba, a hit akkor jelent meg az életében.

„Két évesen nem tudtam, mi történik körülöttem. Ő volt a legnagyobb hatással az életemre, ezért is tetoválták a nevét a kezemre. Volt, hogy éhezett csak azért, hogy a gyerekeinek, fogadott gyerekeinek enni tudjon adni. Minden nap beszélek vele”

– vallotta be Kerley, aki az Austinhoz közeli Taylorban nőtt fel.

A kongói és ghánai felmenőkkel rendelkező Kerley egy személyes jellegű írásában azt is rögzítette, így is hajszál választotta el attól, hogy tinédzserként ne kerüljön börtönbe, és a nagynénje volt, aki szorgalmazta, hogy mindenképpen egyetemre menjen, és kulcscsonttörése után ne a kosárlabdára, hanem az atlétikára tegyen fel mindent. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban a csúcsra ért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!