Tour: Valter Attila csapattársa sem tudta utolérni a 63 kilométert szólózó szökevényt

2022. július 10. – 18:17

frissítve

Tour: Valter Attila csapattársa sem tudta utolérni a 63 kilométert szólózó szökevényt
Bob Jungels a 9. szakasz befutóján – Fotó: David Stockman / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Thibaut Pinot hiába indított fantasztikus hajrát az utolsó hegyen, már nem tudta utol érni Bob Jungelst, aki karrierje első Tour de France-győzelmét szerezte a vasárnapi 9. szakaszon. Az összetettben nem változott a sorrend, továbbra is a címvédő, Tadej Pogačar viseli a sárga trikót.

Vasárnap ismét Svájcba látogatott a Tour de France mezőnye. A 9. szakaszon 192 kilométer és négy hegy várt a bringásokra, amiből ráadásul kettő 1. kategóriás volt. A befutó előtti utolsó hegyre, az 1377 méteren lévő Pas de Morginsra egy 15,4 kilométer hosszú, 6 százalékos átlagmeredékségű emelkedő vezetett fel, és a cél előtti utolsó kilométereken is le kellett küzdeniük egy kisebb kaptatót a versenyzőknek.

Szombaton négy versenyző adta fel a Tourt, ketten koronavírus-fertőzés miatt, ketten pedig sérülés, illetve bukás miatt. A vasárnapi szakaszon újabb három bringás szállt ki: Kasper Asgreen (Quick-Step), Ruben Guerreiro (EF Eduaction-Easypost) és Guillaume Martin (Cofidis), utóbbi Covid miatt.

A rajt után 40-50 kilométerre alakult ki a nap szökése, egy 21 fős csoport tudott ellépni a főmezőnytől. Olyan nagy nevek is feltűntek az elmenésben, mint a zöld trikós Wout van Aert (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Rigoberto Uran (EF Eduaction-Easypost), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). A főmezőny élén a sárga trikós Tadej Pogačar csapata, az UAE diktálta a tempót, nem is engedték három percnél messzebb a szökést.

A szökevények csoportjából Bob Jungels (AG2R), majd pedig Simon Geschke (Cofidis) lépett meg, ők ketten értek fel elsőként az utolsó előtti helyre. Jungels a lejtmenetben leszakította magáról a pöttyös trikóra hajtó Geschkét, és az üldözőkkel szemben is folyamatosan növelte előnyét, de így is több mint 50 kilométert kellett tekernie szólóban, öngyilkos küldetésnek tűnt a próbálkozás.

A céltól 18 kilométerre Pinot vette üldözőbe az élen haladó Jungelst. Ekkor több mint egy perc volt a hátránya az FDJ bringásának, ezt faragta le 20-30 másodperce az utolsó komolyabb emelkedőn.

A lejtmenetben azonban Jungels stabilizálta az előnyét, Pinot nem tudott annyit hozni rajta, mint a meredekebb részeken. Sőt az utolsó métereken Carlos Verona (Movistar) és Jonathan Castroviejo (Ineos) lehajrázta Valter Attila FDJ-s csapattársát. A 29 éves luxemburgi Bob Jungels első szakaszgyőzelmét szerezte a Tour de France-on, 63 kilométert töltött szökésben.

Az esélyesek egyszerre érkeztek meg a célhoz, érdemben nem változott az összetett állás. Továbbra is Pogačaré a sárga trikó, 39 másodperc az előnye a második helyen álló Jonas Vingergaarddal (Jumbo-Visma) szemben.

9. szakasz, 192,9 km, végeredmény:

1. Bob Jungels (AG2R) 4:46:39
2. Jonathan Castroviejo (Ineos) +22 másodperc
3. Carlos Verona (Movistar) +26 másodperc
4. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +40 másodperc
5. Tadej Pogačar (UAE) +49 másodperc

Összetett:

1. Tadej Pogačar (UAE) 33:43:44
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +0:39
3. Geraint Thomas (Ineos) +1:17

Hétfőn pihenőnap következik, kedden a 10. szakasszal folytatódik a 2022-es Tour de France.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!