Djoković hetedik Wimbledonját, 21. Grand Slam-tornáját nyerte

2022. július 10. – 18:37

frissítve

Djoković hetedik Wimbledonját, 21. Grand Slam-tornáját nyerte
Novak Djoković a wimbledoni trófeával – Fotó: Daniel Leal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az első kiemelt Novak Djoković nyerte 4:6, 6:3, 6:4, 7:6-ra a három órán át tartó férfi döntőt Wimbledonban az ausztrál Nick Kyrgios ellen. A szerb ezzel hetedszer győzött Wimbledonban, összességében pedig 21. Grand Slam-tornáját nyerte meg. Ezzel eggyel több van már neki, mint Roger Federernek, és eggyel van lemaradva Rafael Nadaltól.

Miközben Djoković címvédőként és az elmúlt három wimbledoni torna – 2020-ban a pandémia miatt nem tartották meg – győzteseként érkezett a fináléba, Kyrgios először jutott Grand Slam-döntőbe, korábban negyeddöntő volt a legjobbja.

Azonban az ausztrál még a nagy hármasból – Djoković, Nadal, Federer – is bárkire veszélyes tud lenni, ha odateszi magát, és nem veszti el a fejét egy mérkőzés közben. Ezt jelzi az is, hogy korábban kétszer találkoztak csak Djokovićcsal, mindkétszer 2017-ben, két nyert szettre pedig akkor az ausztrál győzött.

Djoković rettentő koncentráltan játszotta végig a meccset, alig rontott labdamenetben, és a fonák rövidítései is nagyon működtek, az első szett után pedig elkezdte jól olvasni nagy adogató ellenfele szerváit. Kyrgios a jó kezdés után pont rossz pillanatokban kezdett szövegelni, a székbíró és a páholya felé is, és 40-0-ről is el tudott bukni fontos adogatójátékot.

Az első szettben 2:2-nél nem jöttek Djoković első szervái, egy bréklabdát még hárítani tudott, de a másodiknál már kettős hibát ütött. A magához képest kifejezetten fegyelmezetten kezdő Kyrgios nagyon magabiztosan szervált, semmire erősítette meg az előnyét, így már 4:2-re vezetett.

Fotó: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Fotó: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Djoković is nagyon figyelt innentől az adogatásaira, kétszer is semmire hozta, de visszajönni nem volt már esélye. Kyrgios 5:4-nél a játszmáért szerválva többször is második adogatásra kényszerült, és kétszer is rontott. Egyenlőnél azonban bevágott egy nyerő szervát, majd egy ászt, és hozta az első szettet.

A második játszma elején Djoković második szervajátékában 30-30-nál az ausztrál hibázott bele egy hosszabb labdamenet végén, aztán a szerb egy pazar rövidítéssel zárta le a játékot. A fonák rövidítései nagyon jól működtek az egész meccsen, és a második szett elejétől kezdve alig-alig rontott csak. Kyrgios következő adogatásánál rögtön három bréklabdához jutott Djoković, aztán egy hálóról védhetetlenül átpattanó labdával lebrékelte az ausztrált. Kyrgiosnál ezen a ponton már elszakadt a cérna, és jöttek a rá jellemző szövegelések.

Kyrgios Djoković kettős hibájával és több szép nyerővel eljutott egyenlőig, de bréklabdája nem volt, a szerb megerősítette az előnyét. 5:2-nél az ausztrálnak már a játszmában maradásért kellett szerválnia, amit megoldott, a kemény második szerváival is hozta a pontokat.

Djoković a szettért adogatva kettős hibával nyitott, aztán hatalmas futással ért vissza a hálóhoz Kyrgios, és el tudta tenni keresztbe. Szélesre ütött egy tenyerest Djoković, így három bréklabdája lett az ausztrálnak. Két return sem ment vissza, majd a harmadik bréklabdánál belehibázott Kyrgios. Lett egy negyedik is, azt egy nagyszerű rövidítéssel hárította a szerb. 0-40-ről fordította meg a játékot, és kiegyenlített a szetteket tekintve.

A harmadik játszma elején a hálóhoz felérkezve kiütötte Kyrgios, bréklabdához jutott Djoković. Ezt egy tökéletes röptével hárította az ausztrál, aztán még egyet megoldott, és hozta a szerváját. Fontos változás volt, hogy Djoković a második játszmától kezdve sokkal jobban fogadta Kyrgios adogatásait, mint korábban. Többször is eljutott egyenlőig, de Kyrgios megvillant hatalmas, nyerő második szervával, láb közötti ütésekkel is. 3:3-nál két pontot is sikeres challenge után hozott, megcsinálta a szerváját, de egy nézőre kiakadva már folyamatosan mondta a magáét.

Miközben Djoković semmire hozta a saját adogatását, Kyrgios 40-0 után bukott három pontot. Egy kettős hibával lett bréklabdája a szerbnek, majd a hálóba ütötte a fonákot Kyrgios, aki itt azt is kifogásolta, hogy szerinte a saját csapata nem szurkolt neki eléggé. Djoković 30-0-vel indult a szettért szerválva 5:4-nél, és ugyan nyert két pontot az ausztrál, de egy centikkel kicsúszó labdával szettlabdához jutott a szerb, Kyrgios széles returnjével pedig már játszmaelőnyben volt.

Nick Kyrgios – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Nick Kyrgios – Fotó: Adrian Dennis / AFP

A negyedik szett elején megint összeszedettebb lett Kyrgios, de Djoković sem hibázott. Az ausztrál aztán 40-0 után megint kiszólt a páholyának is, miután elbukott két pontot 2:2-nél, de egy jó szerva mögött lezárta a játékot. Kyrgiosnak nem sok esélye volt a szerb szervájánál, úgy jutottak el 4:4-ig, hogy egyetlen fogadópontja volt, az is Djoković kettős hibájával.

Kyrgios 30-0-vel indult, de Djoković visszatett egy nagyszerű félröptét, majd beütött egy nyerőt. Az ausztrál bevágta a 28. ászát, majd egy másik jó adogatást is, így 5:4-nél Djokovićnak kellett a szettben maradásért adogatnia. Ahogy akkor, később 6:5-nél is csak két pontot engedett át Kyrgiosnak. Rövidítés döntötte el a szettet és a meccset is.

Az ausztrál egy kettős hibával kezdett, de Djoković rontásával visszakapta a minibréket. Kyrgios azonban mindkét következő szerváját elbukta, 5-1-gyel cseréltek térfelet. Öt bajnoki labdához jutott Djoković, és meg is csinálta, amikor először adogathatott a győzelemért. 7-3-mal lett a tie break a szerbé.

Djoković aztán a wimbledoni füvet megkóstolva ünnepelte újabb győzelmét, ami pont a házassági évfordulójára esett, ahogy arra a döntő utáni interjúban is kiemelték.

A díjátadónál Kyrgios azt mondta, hogy Djoković egyfajta istenként játszik. Azt mondta, így is nagyon örül az eredményének, és „talán egy nap újra itt leszek, de nem tudom biztosan.” Hozzátette, hogy nagyon kifáradt ő is és a csapata is.

Djoković azt mondta Kyrgiosnak, hogy szerinte visszatér még, nemcsak Wimbledonba, hanem döntőkbe is. Majd a korábban feszültségektől sem mentes kapcsolatukra utalva azt mondta, hogy az most már hivatalosan is bromance. „A győztes fizeti a vacsorát, ezért veszített” – mondta mosolyogva.

Azt mondta, nincsenek szavak rá, mit jelent neki ez a torna és ez a trófea. „Mindig is ez volt és ez lesz a legkülönlegesebb a szívemnek” – jelentette ki. A díjátadót már ötéves kislánya is végignézte, a végén pedig Djoković az újabb Grand Slam-trófeával boldog házassági évfordulót kívánt a feleségének.

Djoković hetedik wimbledoni győzelmével beérte Pete Samprast (és az Open-éra elé visszanézve William Renshaw-t), egyre került az itteni rekordot tartó Federertől. A megnyert Grand Slam-tornák számában pedig Nadaltól került megint egyre, a spanyol 22-nél jár, Djoković most 21-gyel követi, és ellépett a 20-szal álló Federertől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!