Még a pandémia alatt is nőtt az NB I.-es focisták fizetése

2022. július 7. – 06:07

Másolás

Vágólapra másolva

Miután híre ment, hogy a Felcsút 26 éves iráni játékosa havi 24 millió forintot kereshet a magyar első osztályban, az Mfor.hu megpróbálta megbecsülni, mekkorák lehetnek a bérköltségek az NB I.-ben. Az UEFA év elején kiadott benchmarkjelentése szerint Magyarország már benne van a 20. legjobban fizető bajnokságban Európában, és még a pandémiás időszak alatt is 18 százalékkal kerestek jobban a focisták.

Az Mfor.hu számításai szerint egy magyar első osztályban játszó labdarúgó átlagban havi bruttó 1,77 millió forintot keres. Ez az összeg 1,5 millió forint körül volt 2020-ban. Valószínűleg az sem véletlen, hogy a legmagasabb átlagfizetés a NER négy topcsapatánál van. A Fradinál 3,14 millió forint az átlagkereset, de kétmillió fölött keresnek a Garancsi István-féle Fehérvárnál, a Mészáros Lőrinc-féle Felcsútnál és a Seszták Miklós érdekeltségi körébe tartozó Kisvárdánál. Egyébként ez a négy klub végzett a tabella első négy helyén a 2021/22-es szezon végén.

Az Mfor.hu becslései szerint az első osztályban a Gyirmótnál lehet a legalacsonyabb az átlagfizetés, ezt a ZTE és az Újpest követi. Ami érdekesség, hogy a Kisvárdánál és a Felcsútnál (a két településnek összesen nincs 20 ezer lakosa) is egyaránt 26 százalékos béremelkedés volt tapasztalható, míg a bajnok Fradinál 15 százalékkal csökkent ez a kiadás.

Az egész NB I.-re jellemző már, hogy nincs olyan klub, ahol 1 millió alatt lenne az átlagfizetés, de ez a kiemelkedő arány azért is döbbenetes, mert közben az első osztályú csapatok közel felének nincs is annyi bevétele, mint amennyit a fizetésekre költenek. Az Mfor.hu szerint a Fradi, az MTK, a Paks, Mezőkövesd és a Honvéd is többet költ fizetésekre, mint amennyi bevételük van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!