Tour: a sárga trikós rombolt, a második pedig hülyét csinált magából a célban

2022. július 5. – 18:00

frissítve

Tour: a sárga trikós rombolt, a második pedig hülyét csinált magából a célban
Wout van Aert nagy szólóval nyerte meg a Tour de France negyedik szakaszát – Fotó: Jasper Jacobs/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sárga trikós Wout van Aert nyerte a Tour de France negyedik szakaszát, miután csapatával meglepték a mezőnyt az utolsó 10 kilométeren. Van Aert összetettben is növelte az előnyét.

A Tour de France háromnapnyi dán vendégjáték és egy utazással töltött nap után Franciaország északi részén, a tengerpart közelében folytatódott. Az ország és a háttér változott, de egy dolog nem, Magnus Cort (EF) a rajt után rögtön felgyorsított, és Anthony Perez (Cofidis) társaságában meglógott a mezőnytől. A dán Cort már két szakaszon is hosszú szökésre vállalkozott, és sorra gyűjtötte be a hegyi hajrákat, amivel a különverseny pöttyös trikóját is megszerezte.

A Tour negyedik, Dunkerque és Calais közötti 171,5 kilométeres szakaszán sem voltak még igazi hegyek, de hat emelkedőn azért lehetett egy-egy pontot szerezni. Cort ezekből ötöt el is vitt, majd 130 kilométernyi szökés után visszacsorgott a főmezőnybe. Perez egyedül nyomta tovább, de sok esélye nem volt, az etap feküdt a sprintereknek is, így a mezőnyhajráért dolgozott több csapat is.

Bár a tengerparttal párhuzamosan haladva mindig megvan a veszélye annak, hogy egy erősebb oldalszél szétszedi a bolyt, ezúttal nem ez hozott látványos akciót. A sárga trikós csapata, a Jumbo-Visma váratlanul bedurrantotta a versenyt az utolsó emelkedőn, a céltól 11 kilométerre. A Jumbo olyan tempót ment felfelé, hogy pillanatok alatt elkezdtek leszakadni az emberek, köztük az összetettre esélyesek is. Pár száz méter után már csak két jumbós, Jonas Vingegaard és a sárga trikós Wout van Aert, valamint az Ineos-bringás Adam Yates tempózott elöl. Van Aertnek viszont még egy sebessége volt, és a következő ritmusváltás után már egyedül hajtott a cél felé.

A belga bringás folyamatosan növelte az előnyét, és bár összezártak mögötte a leszakadók, a sprintercsapatok reményei is elszállni látszottak a győzelemért. Négy kilométerrel a vége előtt közel félperces hátrányban voltak. Ebből lefaragtak valamennyit, de 8 másodperccel még is így is Van Aert nyert, aki szárnycsapásokat imitálva gurult be a célba.

Jasper Philipsen győzelmet ünnepelt, pedig csak második lett a Tour negyedik szakaszán – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Jasper Philipsen győzelmet ünnepelt, pedig csak második lett a Tour negyedik szakaszán – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Mögötte Jasper Philipsen nyerte a sprintet, és az Alpecin-Deceuninck bringása szemmel láthatólag azt hitte, hogy a szakasz is az övé lett, hiszen olyan ünneplést csapott. Csak később szembesült vele, hogy Van Aert már a célban volt. Harmadik Christophe Laporte (Jumbo) lett, közvetlenül mögötte pedig Alexander Kristoff (Wanty) és Peter Sagan (TotalEnergie) érkezett.

Van Aert az első három szakaszon mindháromszor második lett, most ezt szárnyalta túl első helyével, és bónuszként még az előnyét is növelni tudta az összetettben. Az ötödik etap előtt 25 másodperccel vezet a második Yves Lampaert előtt.

Eredmények:
4. szakasz, Dunkerque-Calais, 171,5 km:
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:01:36 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 8 másodperc hátrány
3. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Alexander Kristoff (norvég, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
5. Peter Sagan (szlovák, TotalEnergies) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 13:02:43 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 25 másodperc hátrány
3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 32 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!