Nagy csatában jutott tovább a vb-selejtezőn a magyar férfi kosárlabda-válogatott

2022. július 1. – 20:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriási csatában 69-68-ra legyőzte Portugáliát pénteken a budapesti Tüskecsarnokban a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel továbbjutott a kvalifikáció következő szakaszába – írja az MTI.

Novemberben, a vb-selejtező nyitányán Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata 81-75-re nyert Portugáliában, majd Kaposváron 78-54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. Februárban a magyarok 83-67-es vereséget szenvedtek Montenegrótól Debrecenben, majd három nappal később 88-84-gyel vágtak vissza nekik Podgoricában. Pénteken annak tudatában léptek pályára, hogy győzelem esetén biztosan ott lesznek a kvalifikáció második körében, függetlenül az E csoport utolsó fordulójától.

A négyezer fős Tüskecsarnokban – ahol már napokkal korábban elkelt minden jegy – Ivkovics 12-es keretében hét olyan kosaras kapott helyet, aki a vasárnap lezárult NB I.-es döntőben is pályára lépett. Hatan a negyedik bajnoki címét begyűjtő Szombathelytől érkeztek, a 37 éves Ferencz Csaba pedig az ezüstérmes Körmendtől. A nemzetközi szinten a legmagasabban jegyzett játékos, Hanga Ádám – aki tavaly ősszel interjút adott a Telexnek – kisebb lábsérülése miatt csak a kispadról szurkolt társainak, ám a Real Madriddal spanyol bajnok és Euroliga-második légiós a szeptemberi Európa-bajnokságon már biztosan hadra fogható lesz.

A portugálok mind a négy eddigi meccsüket elvesztették, az első fordulóban odahaza, Matosinhosban kaptak ki a magyaroktól, főként Perl Zoltán 19 és Vojvoda Dávid 17 pontjának köszönhetően. Mario Gomes kapitány keretében két légiós kapott helyet, akik Spanyolországban kosaraznak.

Szoros meccsen fontos győzelem

Az MTI beszámolója szerint elképesztő hangulatban kezdődött a sorsdöntő találkozó, és a hangorkán Váradi Benedek és Benke Szilárd triplái után tovább fokozódott. A rivális azonban tartotta az egy-két pontos távolságot, majd a honosított Mikael Hopkins hármasa és Perl Zoltán duplája révén nyolcpontos magyar előnnyel indult a második játékrész.

Egy 5-0-s vendégrohamra a Japánban játszó Allen Rosco zsákolással válaszolt, majd Hopkins újabb triplájával tíz pontra nőtt a hazai előny (28-18). A portugálok 31-18 után egy 8-0-s sorozattal ismét felzárkóztak, a nagyszünetben 40-31 volt az állás.

Térfélcsere után hat perc alatt egy pontra olvadt az előny (45-44), a portugálok ekkor már nyolc hármasnál tartottak. Rafael Lisboa 11. pontjával a rivális először vezetett a meccsen (45-47), a 11–0-s rohamot Somogyi Ádám kosara szakította meg. Az 53-52-ről induló zárószakaszban ismét elkapták a fonalat a magyarok, Allen fontos kosarakat szerzett, és a mezőny legjobbjává lépett elő. A vendégek öt perc alatt öt pontot gyűjtöttek, ekkor 63-57 volt az állás. Az előny inkább a kiváló védőmunkának volt köszönhető, mert elöl sokszor hiba csúszott a támadásokba, és még a büntetővonalról is csak ötvenszázalékosan teljesített a csapat. Az utolsó perc 67-64-gyel kezdődött, Vojvoda Dávid nem hibázott büntetőből, a rivális két duplája pedig kevésnek bizonyult a fordításhoz.

Vojvoda Dávid és Mikael Hopkins között a portugál Diego Ventura a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező 5. fordulójában játszott Magyarország–Portugália-mérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2022. július 1-jén – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Vojvoda Dávid és Mikael Hopkins között a portugál Diego Ventura a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező 5. fordulójában játszott Magyarország–Portugália-mérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2022. július 1-jén – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három helyezett jut tovább a kvalifikáció második szakaszába, melynek hat meccsére augusztusban, novemberben és jövő februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd. A csoportkör utolsó fordulójában, hétfőn este Ivkovics csapata az olimpiai ezüstérmes és már szintén biztos továbbjutó franciáknál vendégeskedik Mouilleron-Le-Captifban.

Eredmény:

E csoport, 5. forduló: Magyarország–Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)
A magyar pontszerzők: Allen 11 pont, Somogyi 10, Hopkins 9, Perl 8, Benke 8, Váradi 7, Vojvoda 6, Filipovity 4, Keller 3, Eilingsfeld 3

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!