Vas Blanka a legjobb fiatal versenyző, megszerezte a női Giro fehér trikóját

2022. június 30. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka közel két hónapig nem versenyzett országúton, de sikeresen tért vissza. A 20 éves bringás a múlt héten előbb az időfutamban nyerte meg az országos bajnokságot, majd a mezőnyverseny aranya is az övé lett. Ezt a sorozatot folytatta most a női Giro d'Italián (Giro d'Italia Donne) azzal, hogy megszerezte a legjobb 23 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót.

A Giro Donne az egyik legnagyobb múltú női körverseny, idén már 33-jára rendezik meg, és péntektől egy héten át párhuzamosan zajlik a férfiak Tour de France-ával. A Giro kilencszakaszos, ami Vasnak is újdonságot jelent, az országúti szakágra csak egy évre ráfekvő bringás, nem teljesített még ilyen hosszú versenyt.

Vas Blanka a Giro d'Italia Donne időfutamán – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images
Vas Blanka a Giro d'Italia Donne időfutamán – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images

Az első etap egy 4,75 kilométeres időfutam volt Cagliariban, amelyben Vas a 29. legjobb időt tekerte. A szakaszgyőztes Kristen Faulknertől 24 másodpercet kapott. A 25 év alattiak összevetésében Vas tekerte a legjobb időt, ami fehér színű megkülönböztető mezt jelenti az SD Worx kerékpárosának a következő szakaszon.

A holland klub az olasz körre egy fiatal sorral ment el, Lars Boom sportigazgató azt nyilatkozta, elsősorban a szakaszsikerek érdeklik őket, és nem a jó összetett helyezés. Ugyanakkor senkire sem akarnak nyomást helyezni.

„Vas Blankának ez az első nagy körversenye. Minden fiatal versenyző számára hasznos az, amikor először beletesz egy ilyen hosszú versenyzést a lábaiba, és meglátja, hogyan reagál a szervezete tíznapnyi versenyzésre. Blanka egy szuper tehetséges és sokoldalú versenyző. Próbálhat emelkedőn nyerni, de fontos lehet a sprinteknél is” – mondta Boom a magyar bringásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!