Kemény Dénes: Egyénileg jobbak vagyunk az olaszoknál, ezt meg kell mutatni

2022. június 29. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nők már biztosították a helyüket a budapesti vízilabda-világbajnokság négy legjobb csapata között, a férfiak szerda este kilenctől Olaszországgal játszanak a Margitszigeten, ők is elődöntősök lehetnek. A férfiak csoportelsők lettek, még a múlt kedden volt igazán éles meccsük legutóbb, akkor Montenegrót 12-8-ra verték. Az olaszok az ausztrálokat győzték le magabiztosan 17-6-ra a negyeddöntőért, ami nemcsak azért figyelemre méltó, mert a szerbek csak egy góllal voltak jobbak az ausztráloknál (6-5), hanem mert tetszetős támadásokat vezettek és szép gólokat lőttek.

„Valós tudását eddig a férfiválogatott nem mutatta meg, nem is volt szüksége rá, de azért 50 százaléknál többet adott ki magából. Cakkpakk nem jött ki eddig a lépés a csapatnak, de hát a második héten osztják az érmeket.

Voltak játékosok, akik önmagukhoz képest eddig szabadságon voltak, a játékfázisok nem mentek a legjobban az eddigi három meccsen, de most, a fokozott téttel mindennek a helyére kell kerülnie, és én hiszek is ebben, de nyilván nem árt óvatosnak lenni” – vezette fel a Telexnek a korábbi vízilabda-kapitány, Kemény Dénes.

A szakember látta a spanyol–olasz meccset, amelyiken a spanyolok nyertek 14-12-re. Az olaszoknak azon a csoportmeccsen volt egy hosszabb rövidzárlatuk a hajrában, amikor öt gólt kaptak és egyet sem lőttek, noha a kapusuk hárított közben egy ötméterest. Kemény úgy gondolja, hogy a magyar kapitány, Märcz Tamás inkább az olaszokra számított ellenfélként a negyeddöntőben. Amikor beszéltek, azt szűrte le, szívesebben is játszana az olaszokkal, egyáltalán nem volt elkenődve a párosítás hallatán.

Kemény Dénes a kép bal oldalán a 2020-es Európa-bajnokság döntőjén – Fotó: Czagány Balázs / MTI
Kemény Dénes a kép bal oldalán a 2020-es Európa-bajnokság döntőjén – Fotó: Czagány Balázs / MTI

„Egy világbajnokság nem étlap, amiről csak úgy választgatni, szemezgetni lehetne az ellenfeleket, de ha be lehetett volna ikszelni, melyik válogatott jöjjön a negyeddöntőben, úgy vettem észre, az olaszokra jött volna a több szavazat.

Ha az egyéni képességeket vesszük, és azokat összeadjuk és megszorozzuk kettővel, akkor a mieink oldalán lesz a nagyobb az érték, vagyis jobb játékosaink vannak. Ezt kell megmutatni a medencében szerda este.”

Az olaszok megnyerték a 2019-es világbajnokságot, de a tavalyi olimpián nem jutottak a négy közé, míg a magyarok bronzérmesek lettek. A közelmúlt tehát alátámasztja valamelyest a magyarok esélyességét. A nem jó olimpiai szereplés ellenére Sandro Campagna maradt a kapitány, akinek Märcz volt a játékosa az olasz válogatottban 2012-ben, jól ismerik egymást. Märcz megkapta az olasz állampolgárságot, az utolsó szűkítésnél viszont kimaradt a 2012-es olimpiára készülő csapatból.

Ha a többi ország kísérletezik is, és esetleg keresi a legjobb csapatát a következő olimpiára, nálunk a legjobb összetételt láthatjuk, hiszen a cél egyértelmű, 2017-ből már van vb-ezüstje Magyarországnak, most feljebb szeretnének lépni.

Egy-egy ilyen meccsen felértékelődik a kapusok szerepe, különösen az egyenes kieséses szakaszban. Vogel Somát Montenegró ellen a mezőny legjobbjának választották, és ha meg is sérült a grúzok ellen a szeme környéke, ott lehet a medencében a ferencvárosi kapus.

„Nálunk ő az első számú kapus, az olaszoknál két hasonló képességű kapus van, sok múlik rajtuk. A spanyolok ellen Nicosia védett többet, nem Del Lungo. Ha sokáig szoros lesz, az olaszok élvezni fogják a hangulatot, a közönség nyomását, mert nekik semmi veszítenivalójuk nincs. Nekünk az lenne az ideális, ha az elején el tudnánk menni két-három góllal, mert akkor nem valószínű, hogy nyögvenyelős lesz a vége, és akkor az utolsó pillanatok izgalmát meg lehetne spórolni. De ha a B verzió jön be, vagyis egy góllal nyerünk, az utolsó fórok lesznek nagy jelentőségűek. Érzelmileg mindkét sikerből lehet táplálkozni. A világbajnokságok sajátossága, hogy három-négy komoly meccs van, egyen már túl vagyunk, itt a következő, most már senki sem tartalékolhat.”

A tokiói olimpián mindkét válogatottunk bronzérmes volt, most egyik csapat sem lenne elégedett ezzel a pozícióval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!