Dráma az úszó-vb-n: elvették az 50 háton győztes amerikai vb-címét, odaadták másnak az aranyát, majd mégis visszaadták az eredeti győztesnek

2022. június 25. – 21:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi jeleneteket hozott a budapesti vizes világbajnokságon az utolsó úszódöntőket hozó szombat, a férfi 50 hát után rendes éremcserebere jött. Eredetileg ugyanis az amerikai Justin Ress lett a világbajnok 24,12-es idővel (ami minden idők 14. legjobb ideje ezen a távon), csakhogy őt a videózás után kizárták, úgy találták ugyanis, hogy közvetlenül a célba csapás előtt egy pillanatra csak, de teljesen víz alá merült a teste, ez pedig a fordulók utáni delfinezést leszámítva szabálytalan.

Ress éppen a győztesnek járó interjúra várt, amikor közölték vele, hogy kizárták. Kikerekedő szemekkel, de tudomásul vette, hogy nem mondhatja el az érzéseit az uszoda közönségének. Az éremátadóra Resst már nem is hívták, helyette a honfitárs Hunter Armstrong vehette át a vb-aranyat. Az 50 háton világcsúcstartó Armstrongot láthatóan felzaklatta, hogy Ress éremfosztása révén jutott első egyéni világbajnoki címéhez – korábban a 4x100-as gyorsváltóval és a 4x100-as vegyes vegyesváltóval nyert Budapesten.

„Nagyon büszke voltam Justinra. Ez egy nagyszerű verseny volt. Csak 0,02 másodperc választott el minket. Inkább lettem volna második úgy, hogy vele állhatok a dobogón, mint hogy én szerezzem meg a bajnoki címet a kizárásával. Nem így akartam. Egyszerűen hihetetlenül büszke voltam rá. Elképesztő sportoló, nagy tehetség, egy csiszolatlan gyémánt. Annyi mindenre képes. Szívás, hogy ezt elvették tőle” – mondta Armstrong még akkor, amikor úgy állt, hogy ő lesz a világbajnok.

Armstrong viszont nem sokáig mondhatta magát egyéni világbajnoknak, egy óra után ugyanis visszavonták Ress kizárását a videók újabb felülvizsgálata után, Armstrong tehát kénytelen volt átadni neki az aranyérmet, amit egyébként örömmel tett meg.

Ressnek később külön díjátadót is rendeztek, ennél egyedül állt fel a dobogóra, hogy megkapja az aranyérmet. Csakhogy a kizárás visszavonásával éremkeringő indult be: Ksawery Masiuk kénytelen volt visszaadni az ezüstöt Armstrongnak, a lengyel pedig az olasz Thomas Ceccontól kapta vissza az eredetileg megszerzett bronzérmét.

Fotó: Oli Scarff / AFP
Fotó: Oli Scarff / AFP

A döntés után Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport kamerája előtt értetlenkedett. „Miért kap aranyérmet? Miért vonták vissza a kizárást? Ez az én kérdésem. Szabálytalan volt a beérkezés. Bárki más csinálja, hazaküldik. Nem szeretem ezt” – mondta

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!