Európa-bajnokságot nyert a magyar férfi kardcsapat

2022. június 20. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aranyérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar kardcsapat a Törökországban zajló vívó Európa-bajnokság hétfői napján, miután a kora esti döntőben nagy csatában, 45-39-re legyőzték az ukrán csapatot – írja az MTI.

A magyar válogatott a legjobb nyolc között kezdte a szereplését a csapatversenyben, és előbb a lengyeleket, majd az elődöntőben a franciákat is magabiztosan legyőzték. A döntőben aztán alaposan megszenvedtek a világranglistán hátrébb álló ukrán csapattal. Magyar szempontból nem indult jól a finálé, mert Szilágyi Áron és Gémesi Csanád is 5-2-re elvesztette az asszóját, így hat tussal az ukránok vezettek. A kör befejező embere, Szatmári András azonban 9-5-re nyert, így két találatra csökkent a hátrány (13-15).

Az aranyérmes férfi kardcsapat tagjai: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron az antalyai vívó Európa-bajnokság döntője után 2022. június 20-án – Fotó: Erdem Sahin / EPA / MTI
Az aranyérmes férfi kardcsapat tagjai: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron az antalyai vívó Európa-bajnokság döntője után 2022. június 20-án – Fotó: Erdem Sahin / EPA / MTI

Az egyéniben nyolcadik helyezett Gémesi 7-3-ra legyőzte Jurij Capot, ezzel megfordult az eredmény (20-18). A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi is magára talált, 5-3-ra nyerte asszóját, mivel nem zavarta meg Vaszil Humen furcsa, ugrálós stílusa. Az ukránok legjobbja, Andrij Jagodka 9-4-re nyerte az asszóját Szatmári ellen, ezzel a második kör végén egy tussal megint az ukránok vezettek (29-30).

Gémesi két találattal volt jobb Humennél és Szatmári is Capnál, így a befejező ember, Szilágyi 40-37-es állásnál léphetett pástra. Szilágyi ebben az asszóban vívott a legjobban, és 5-2-re verte Jagodkát, így a magyar válogatott 45-39-re nyert a döntőben. A tokiói olimpián bronzérmes magyar kardcsapat legutóbb 2018-ban nyert Európa-bajnokságot. Mostani sikerükkel a törökországi Eb első magyar érmét szerezték.

Frissítés: „Azzal kellett vívnunk, aki szembejött velünk… Igazán nem a mi gondunk, hogy az esélyesebbek ezúttal korábban búcsúztak. Mi tettük a dolgunkat, és nagyon büszke vagyok a fiúkra! Az aranyérmet sosem adják ingyen, és ez a társaság bebizonyította, hogy Tokió után is kész az újabb feladatokra” – mondta a magyar szövetség honlapjának Decsi András vezetőedző.

„Most olyan versenyen lettünk Európa-bajnokok, amikor végig mi számítottunk esélyesnek, beszéltünk róla napközben, hogy ez egy más szituáció, mint az eddigiek. De ezt is megoldottuk, Csanád szuper volt, mint mindig, és mi hozzátettük Szatyival, amit kellett. A harmadik Eb-aranyamat nyertem, ám egyáltalán nem unalmas!” – értékelt Szilágyi Áron.

„Nagyon örülök, hogy eredményes voltam ezen a napon is! Egész más körülmények között lettünk Európa-bajnokok négy évvel ezelőtt, mint most, de mégsem tudok különbséget tenni a két aranyérem között, kedves számomra mindkettő!” – mondta Gémesi Csanád.

Szatmári András: „Mindegyik meccsünkön mi számítottunk esélyesnek, és ezt nem is volt olyan egyszerű feldolgozni. De sikerült, és ennek nagyon örülök! Érdekes Eb volt ez számomra, ám aranyéremmel utazom haza, úgyhogy minden jó, ha a vége jó!”

Decsi Tamás: „Egész nap készen álltam a beugrásra, ám az nagyon jó érzés, amikor végül erre nincs szükség… Az elmúlt hat évben rengeteg érmet nyertünk ezzel a csapattal, aranyat valamivel kevesebbet. Most már ezt szeretnénk gyűjteni Párizsig.”

Eredmények:

férfi kardcsapat, döntő:

  • Magyarország–Ukrajna 45-39

bronzmérkőzés:

  • Törökország–Franciaország 45-39

elődöntők:

  • Magyarország–Franciaország 45-35
  • Ukrajna–Törökország 45-43

negyeddöntők:

  • Magyarország–Lengyelország 45-32
  • Franciaország–Románia 45-42
  • Törökország–Olaszország 45-37
  • Ukrajna–Németország 45-44
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!