Indul az úszó-vb, Milák a topfavorit, Hosszútól már egy érem bravúr

2022. június 18. – 07:12

Indul az úszó-vb, Milák a topfavorit, Hosszútól már egy érem bravúr
Milák Kristóf – Fotó: Derencsényi István / MÚSZ

Másolás

Vágólapra másolva



2001 óta rendeznek kétévente világbajnokságot az úszóknak, de a koronavírus-járvány miatt most három évet kellett várni a vb-re, sőt ha nincs Budapest beugrása, akkor csak 2023-ban lett volna a következő. A magyar főváros februárban jelezte, hogy öt év után képes vendégül látni ismét a legjobb úszókat. 2017-ben nyolc érmet nyertek a magyarok, Cseh László végleges, Verrasztó Dávid időleges kiválásával most a 3-5 érem tűnik reálisnak.

„Egy kiemelkedő generáció van most kifutóban. Nem szoktam habosítani, ha az esélyekről kérdeznek, öt éve is eltaláltam a nyolc érmet, akkor az volt a realitás”

– indokolta a kisebb visszaesést Sós Csaba kapitány, aki szerint a sportágnak mindig volt egy ilyen ciklikussága, hiszen Csik Ferenc 1936-os olimpiai aranyérme után Wladár Sándor első helyére 44 évet kellett várni. Volt, hogy egyedül Kovács Ági tartotta az ernyőt, most úgy látszik, Milák Kristófra hárul ez a feladat, aki tudatában is van ennek a szerepének. A versenyző éppen öt éve robbant be a legjobbak közé, és 100 méteres pillangón vb-ezüstérmes lett. Mostanra már a legnagyobb favorit, azóta már mindent megnyert, tavaly 200-on az olimpiát is.

„Kristóf egyértelmű favorit 200 pillangón, és büszkén ki kell mondanunk: egy világklasszis, aki várja a kihívóit. Ott tart, hogy világszenzáció lenne, ha nem nyerne. Ezt egészen kevesen mondhatják el magukról. Azt is ki kell mondanunk, hogy győzelemre készül. Ezt a helyzetet nem éli meg teherként, de nyilván nem is kell mondogatni előtte folyton. Sokakban benne maradt az a savanyú arc, amit a tokiói arany után láthattunk, mert neki a győzelem akkor másodlagos volt, világcsúcsot is szeretett volna mellé. Mindig tud motivációt gyűjteni, szeret úszni, szeret versenyezni, szeret nyerni, mi pedig nagyon szeretjük, hogy ilyen típusú versenyző. Jól egymáshoz csiszolódtak az új edzőjével, Virth Balázzsal, és úgy gondolom, hogy százon is egyre jobb lesz. Az olimpián Dressel nyert Milák előtt, de most számíthat arra, hogy ott lesz a sarkában.”

Caeleb Dressel – Fotó: Jared C. Tilton / Getty Images
Caeleb Dressel – Fotó: Jared C. Tilton / Getty Images

Sós szerint az idő Miláknak dolgozik, mert fiatalabb, a sportágban létező kifejezés a férfi erő, aminek majd ha rátalál, a rövidebb távján, 100-on hasznát fogja venni. Az ökölvívásban nem véletlen, hogy két 70 kilós versenyzőt nem eresztenek össze, ha az egyik 20 éves, a másik pedig 30. Az úszásban is megjön ez az erő, elég csak Gyurta Dánielt megemlíteni, aki 22-23 évesen volt a legjobb száz méteren, miközben a fő távja a 200 maradt.

„Miláknak 100 pillangón az amerikaival olyan lesz a csatája, mint a kocsmai bunyó, mikor félretolják az asztalokat, hogy a két gigász hadd mérje csak össze az erejét, ki a legény a gáton. Kétszázon arra számítok, hogy Kenderesi Tamás közel lesz hozzá. Neki nem jött jól ki egyik világverseny sem mostanában, az olimpián is hajszál választotta el a bronztól. Most azt hiszem, megváltozhat ez a rossz irány” – értékelt Sós.

Milák idén nem rázott ki a kisujjból olyan eredményeket 200-on a felkészülés kellős közepén, mint tavaly (sorra 1:51-es időket mértek nála), ennek ellenére vezeti a világranglistát, 1:54 alá egyedül ő tudott bekerülni, a japán Hondának és az amerikai Orlandónak sem sikerült ez a bravúr. Százon a japán Mizunuma mellett jól úszott az amerikai Adrews és a kanadai Liendo Edwards is, Miláknak őket meg kellene előznie.

Kós Hubert a Duna Arénában 2022. június 14-én, a magyarországi vizes vb kezdete előtt négy nappal – Fotó: Kovács Anikó / MTVA
Kós Hubert a Duna Arénában 2022. június 14-én, a magyarországi vizes vb kezdete előtt négy nappal – Fotó: Kovács Anikó / MTVA

A 22 éves magyart az olimpián még lebeszélte a szakmai stáb arról, hogy más számok felé kacsintgasson, most viszont kifejezetten ösztönzik a 200 gyorsra, és hogy a 4×200-as férfi gyorsváltóban vállaljon csak szerepet, mert most összeállhat az a csapat, amelyik 2017-ben a junior vb-n hatalmas küzdelemben egy századdal legyőzte az amerikaiakat. Milák mellett úszni fog a csapatban Németh Nándor, Márton Richárd és Holló Richárd is. Utóbbi a 400 vegyesen magyar bajnok lett, az állóképességére nem lehet panasz. Mivel az oroszok a háborús kizárás miatt nem jöhetnek, egy riválissal kevesebb lesz, és a döntő szinte elvárás is ettől az egységtől. A 4×100-as férfi váltó 2017-ben bronzéremre futott be, az olimpián az ötödik volt, Németh, Milák, Szabó és Bohus most is csatában lehet a legjobb helyezésekért.A kapitány már nemcsak várja, hanem elvárja a 19 éves Kós Huberttől, hogy egyéni csúcsot ússzon, mert az adottságai alapján ő lehet a közeljövő vegyesúszója. Már ott volt az olimpián, de még jócskán lemaradt a döntőről 200 vegyesen, most berobbanhat a világ élvonalába.

„A képességeit látva nem illúzió, hogy egy másodpercet javuljon, 1:57 alatti idővel pedig már éremközelben lehet lenni. Itt a lehetőség, nem kell tovább várni, ki kell tenni a lapokat az asztalra.”

Szabó Szebasztián 50 pillangón lehet éremközelben, neki az alkatánál fogva a száz méter már hosszú, 75 méteres verseny pedig sohasem volt. A sprintet viszont végig tudja úgy nyomni, ahogy a csövön kifér. Századokon, a benyúláson múlik majd sok minden, és remélhetőleg a legfontosabb pillanatokban Szabó szíve és keze a helyén lesz.

A szakember kiemelte még Telegdy Ádámot, aki az olimpián ötödik lett 200 háton, és most az orosz Rilov távolléte kedvezhet neki. Ehhez persze legalább olyan formában kell lennie a 26 éves versenyzőnek, mint az olimpián volt, és akkor célba veheti a bronzot.

A nőknél az öt éve és a három éve is győztes Hosszú Katinka szereplését kíséri majd a legnagyobb figyelem.

A 200 vegyessel kezd szombaton, döntős lehet, a fő száma, a 400 vegyes a következő hét szombatján, 25-én lesz, a Mare Nostrum-sorozatban úszott 4:35,95-ös idejével pillanatnyilag a harmadik a világon. A ranglistát persze nem lehet egy az egyben átváltani éremre, de az tisztán látszik, hogy jönnek a fiatalok, a 15 éves kanadai Summer McIntosh remek idővel (4:34,86) jelentkezett. Az ausztrál McKeown nem indult ezen a távon, az olimpiai bajnok Ohasi viszont igen.

Fotó: Derencsényi István / MÚSZ
Fotó: Derencsényi István / MÚSZ

„Katinkának nincs győzelmi esélye, nem is ringatja ebbe az álomba magát, a nagysága ott mutatkozik meg, hogy reálisan méri fel a helyzetét. Őt már nem szabad az egykor úszott kimagasló idejéhez hasonlítani. Bravúrral egy bronz összejöhet neki négyszázon, kellemes meglepetés lenne. Tehet egy lépést afelé, hogy meglegyen a századik világversenyes érme. Most 96-nál jár. Keményen dolgozik, komolyan kell őt venni, 2006-ban Kovács Ágit is tombolva ünnepelte a budapesti közönség egy Eb-n, nagyon szurkolok, hogy Katinka is megkaphassa ezt az élményt.”

A kapitány személyesen is megnézte Kapás Boglárka felkészülését, akit deréksérülés kínzott, de most szeretne jól szerepelni, ha már a 2017-es hazai vb nem sikerült jól neki. Úgy látja, hogy pszichésen kőkemény versenyző, aki mindent bele fog adni, a 4×200-as női gyorsváltóban is úszhat. A váltóban Pádár Nikolett is megmutathatja remek képességeit – értelemszerűen egyéniben is –, 1:57 körüli időre volt képes. Molnár Dóra háton fejlődik szépen, ő is kellemes meglepetést okozhat egy döntős részvétellel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!