Életre szóló eltiltást kapott Aján Tamás, mert doppingügyeket tussolt el

2022. június 16. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életre szóló eltiltást kapott Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnöke a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS), mert a vádak szerint manipulálta a doppingellenőrzési eljárást, írta az Insidethegames.

Aján mellett ugyanezt a büntetést kapta a román Nicu Vlad is, aki az IWF doppingellenes bizottságának volt az alelnöke.

Aján Tamás a 2016-os riói olimpián – Fotó: Goh Chai Hin / AFP
Aján Tamás a 2016-os riói olimpián – Fotó: Goh Chai Hin / AFP

Az IWF-et a most 83 éves Aján húsz éven át vezette elnökként, de három éve robbant a bomba, a német ARD televízió oknyomozása doppingügyek eltsusolásáról, korrupcióról számolt be, majd hivatalos vizsgáltok is indultak az IWF átvilágítására.

A kanadai jogász, Richard McLaren vezetésével készült jelentés szerint Aján Tamás, a IWF elnöke, a félelem kultúrájával irányította a szövetséget, többek között 40 pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen, és 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

A CAS most a Nemzetközi Tesztelési Ügynökség vádemelése alapján hozott ítéletet, a Sportdöntőbíróság az írta, hogy Aján és Vlad bizonyítottan bűncselekményt követett el, egyes sportolók doppingügyeit eltussolták, vagy késleltették, akadályozták az eredményeik közzétételét. A CAS a doppingellenes szabályok megsértésének súlyosságára és időtartamára tekintettel a súlyemeléstől való élethosszig tartó eltiltást találta megfelelő büntetésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!