Otthagyta a névadó szponzora a szegedi kéziseket, így is bajnokok lettek

2022. június 13. – 17:15

Otthagyta a névadó szponzora a szegedi kéziseket, így is bajnokok lettek
Mikler Roland a bajnoki trófeával, 15 védéssel járult hozzá a sikerhez – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megismételhetetlen izgalmak közepette szerezte meg a bajnoki címet a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata szombaton. Az utolsó másodpercben Rosta Miklós gólja kialakította a 30–29-es végeredményt a veszprémi arénában, és mivel az első találkozón a veszprémiek 29–28-ra nyertek Szegeden, eggyel több idegenben lőtt góllal lettek most aranyérmesek a szegediek, és történetükben először megvédték a címüket.

Ez volt a szegediek ötödik bajnoki sikere, hazai pályán csak egyszer ünnepelhettek, még 2007-ben. 2018-ban, tavaly és idén is a veszprémi csarnokban győztek. A Bajnokok Ligájában a Veszprém hazai pályán veretlen maradt, a Szegedet viszont ugyanott egyszer sem tudta ebben a szezonban megverni, az alapszakaszban döntetlenre végződött a meccsük, szombat este pedig a már említett Rosta-góllal a Szeged nyert.

A 23 éves Rosta hét lövéséből hat a kapuban kötött ki, remekül helyettesítette a még az első félidőben, talán túlzott szigorral piros lappal kiállított Bánhidi Bencét. Ha nincs Bánhidi kiállítása, Rosta vélhetően az utolsó támadásnál nem juthatott volna szóhoz, így viszont rá jött ki a figura. A szegediek gyakorta mondják, mennyit fejlődtek a klubnál a magyar játékosok, Rostára is igaz ez a tétel, három év alatt a válogatott is hasznot húzott a szegedi igazolásából.

A következő szezonban Szita Zoltánnal még egy magyar válogatott játékos lesz a klubnál, az ő érkezése pikáns, mert Veszprémben nőtt fel, onnan szerződött Lengyelországba, de jobbnak látta nem a városba visszatérni, hanem Szegedre. A döntése azért is sokatmondó, mert a veszprémi keret épp az ő posztján szorulna erősítésre.

Az utolsó gólnál érdemes megállni egy pillanatra, mert ha a szegedi edzőnek, Juan Carlos Pastornak lett volna még időkérése, biztosan kikéri. A bírók 29:44-nél vették el a labdát a hazai csapattól, 16 másodperce volt tehát a Szegednek, hogy végigvigye a támadást. A kapus Mikler Roland lement, Dean Bombač 29:53-nál Matej Gaber passzolt, akit ha faultolnak, időt nyert volna a Veszprém. Ez elmaradt, a szlovén irányító visszakapta a labdát, az egyébként jól védekező Sipos Adrián hibázott, mert kilépett rá, a mögötte területre befutott Rosta, aki megkapta a labdát, és a kapuba dobta. Kiélezett meccs volt, ha Sipos üres kapura tartó labdája a lécről bement volna négy perccel a vége előtt, szinte biztosan nem a Szeged nyer. De nem ment be.

Mikler Roland 15-ször védett a meccsen, oroszlánrészt vállalt a győzelemben, egyúttal a bajnoki címben. Amióta a Veszprémtől visszament a Szegedhez (még Ljubomir Vranjes edzősége idején nem érezte a bizalmat), most védett a legjobban Veszprémben. Mindkét szurkolótábor imádja, ami nem kis elismerés a sportágban.

A hazai szövetség előírását mindkét csapat betartotta, volt két 21 év alatti játékos a keretben. Egyik oldalon sem léptek pályára. Ez a szabály most valószínűleg jobban fájt a Veszprémnek, mert Lékai Máté így a padra sem ülhetett le. Az persze megint más kérdés, hogy miért gondolta úgy Momir Ilics vezetőedző, hogy Nenadicsnak, Laugénak, Mahénak szavaz bizalmat a belső posztokon. Szegeden a norvég Blonz nem játszhatott a szabály miatt.

A szegediek úgy vágtak neki a szezonjuknak, hogy a főtámogatójuk, a Mol a bajnoki cím ellenére is elhagyta a klubot tavaly nyáron. A sportágat a vállalat nem hagyta el, de azt a Tatabányát kezdte el támogatni, amelyik a tavalyi bronzérem után végül az ötödik lett a bajnokságban, és még csak a nemzetközi kupában sem indulhat. A szegedi büdzsében legalább 200 milliós lyuk keletkezett, amit csak tetézett, hogy a Szerencsejáték Zrt. is csökkentette a támogatását, erre a szezonra már nem adtak 600 milliót sem a Szegednek, sem a Veszprémnek. Mivel az ország második leggazdagabb embere, Csányi Sándor a tulajdonos, nem okozott érvágást ez a bevételkiesés a klubnál, és most Csányi cukkolhatja az ország leggazdagabb emberét, Mészáros Lőrincet, aki Veszprémben fektetett be, hogy a tavalyi vagy az idei ezüstérem csillog-e szebben. (Ezt akár már a németek elleni válogatott futballmeccsen megtehette szombat este.)

A Veszprém a hétvégén javíthat a Bajnokok Ligája négyes döntőjében – nem kis pikantériája lenne, ha a magyar ezüstérmes válna Európa legjobb csapatává. A jövő évi BL 16-os főtábláján egyelőre 10 hely foglalt (Magdeburg, Kiel, Kielce, Barcelona, PSG, Szeged, GOG, Vardar, Porto, Dinamo Bukarest), hat szabad kártyát osztanak ki. A Veszprémnek minden esélye megvan, hogy ebben részesüljön, mert szegényebb lenne nélküle a sorozat. A Szegednek idén sem volt esélye a négyes döntőre, nekik abban kell előrelépniük, hogy a BL-ben hatékonyabbak legyenek a legfontosabb szakaszokban, ne csússzon be zágrábi vereség vagy a norvég Elverum elleni hazai zakó. Szitával vagy a horvát átlövő Luka Stepančić felépülésével még erősebbek lehetnek, és jövőre akár a kölni álom is teljesülhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!