Egy könnyed sakkfeladvány, de nagyon kell figyelni a lépésekre

2022. június 12. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Már alig van szereplő táblán, könnyen áttekinthető a helyzet, a sötét király végzetesen beszorult, egy futó és két gyalog védelmezi a világos vezértől. A vezér két lépésben mattot tud adni, ezt a variációt keressük most.

Világos indul és két lépésben mattot ad
Világos indul és két lépésben mattot ad

Elsőre könnyűnek tűnik, aztán kiderül, hogy a sötét futó valahogy mindig közbeszól, ha rossz nyomon indulunk el. Meg lehet oldani két lépésből a helyzetet, csak egy kis rafinéria kell hozzá.

Ezt a sakkrejtvényt a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, ő maga is szerkesztette. Mivel Jakobetz gyerekedző is, azt tapasztalja, hogy a gyerekek kifejezetten lelkesednek az ilyen típusú feladatokért. A megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat itt nézheti vissza.

Megoldás: 1.Vh8! A futó megkötése nélkül nem lehet rákényszeríteni arra a sötétet, hogy a b-gyalogjával lépjen. Így viszont nincs más választása, és a gyalog bármelyik három lépésére a vezér h1-re lép, és nagyátlós mattal nyer. Ha a vezérrel a b7 mezőt támadjuk, a futó kiszabadulhat, és tud egy sakkot adni, ami lehetetlenné teszi a kétlépéses megsemmisítő befejezést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!