Leclerc nagy előnnyel nyerte az azeri időmérőt, de a Red Bull dörzsölheti a tenyerét a futamra

2022. június 11. – 17:32

frissítve

Leclerc nagy előnnyel nyerte az azeri időmérőt, de a Red Bull dörzsölheti a tenyerét a futamra
Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferrari vezető Charles Leclerc idén már hatodszor, sorban negyedszer nyerte meg az időmérőt, ezúttal Bakuban volt a leggyorsabb. Mögüle a két Red Bull indulhat, nehéz dolga lesz a monacói pilótának a versenyen.

Az Aston Martin pilótái által elkövetett három hiba hozott izgalmakat az Azeri Nagydíj időmérőjének első két szakaszában. Az első harmadban Lance Stroll ütközött kétszer is a gumifalnak, az elsőt még megúszta, másodjára viszont az első szárny mellett a jobb első felfüggesztés is tört a kocsin. A törmelékek és az autó eltakarításának idejére megszakították az időmérőt, így a harmadból fennmaradó 2,5 percre óriási forgalom lett a pályán, hiszen mindenki akart még egy lehetőséget a javításra.

Végül Strollon kívül a két Williams és a két Haas nem jutott be a legjobb 15-be.

A második harmadban a még nagyon is versenyben levő Sebastian Vettel folytatta a totális déjà vu érzést azzal, hogy ő is gumifalnak csúszott az Aston Martinnal. Szerencséjére a kocsiban nem keletkezett kár, így be tudta verekedni magát a legjobb 10 közé. Nem sikerült ez viszont a két McLarennek, a két Alfa Romeónak, illetve az Alpine-t vezető Esteban Oconnak.

Eközben az élen a Red Bull diktálta a tempót, hajszállal előzték a szélvészgyors utcai pályán a Ferrarikat. Csakhogy a Ferrarik az időmérő utolsó perceiben nagyon összekapták magukat, és Sergio Pérez és Max Verstappen elé tudtak kerülni. Illetve a többesszám csak időszakos volt, a végén ugyanis csak Charles Leclerc volt jobb a Red Bulloknál, ő viszont nagyon, 282 ezreddel verte a végül Verstappen elé kerülő Pérezt.

Leclerc a szezon eddigi nyolc időmérőjéből hatodszor volt a leggyorsabb, de csak kétszer, Bahreinben és Ausztráliában tudta eddig győzelemre váltani az első rajthelyét, azóta sorban négy futamon a Red Bull volt a legjobb.

És ilyen szempontból most is fontos megjegyezni, hogy a Red Bull végsebessége az igencsak hosszú, 1,6 km-es egyenesben 9 km/h-val volt több, mint a Ferrarié, ezzel pedig igencsak jó előzési helyzetben lehetnek a nyitható hátsó szárny segítségével, tehát a Ferrari nem ülhet a babérjain a vasárnapi rajtig.

Az élen Leclerc, Pérez, Verstappen, Sainz volt a sorrend az időmérőn, mögéjük George Russell ért oda a Mercedesszel, őt Pierre Gasly és Lewis Hamilton követték.

A vasárnapi futam 13.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!