Két menet alatt felfalta legnagyobb riválisát a japán Szörnyeteg

2022. június 7. – 19:44

frissítve

Két menet alatt felfalta legnagyobb riválisát a japán Szörnyeteg
Fotó: Jomiori Simbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A japán bokszfenomén, Inoue Naoja második menetes KO-val végzett a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire-rel – azzal a bokszolóval, aki két és fél éve a legközelebb verte őt a vereséghez.

A 29 éves Inoue Naoja nemcsak a harmatsúly királya (ez a bokszban 53,5 kilós súlyhatárt jelent), hanem súlycsoportoktól függetlenül korunk egyik legjobb profi bokszolója. A japán klasszis 23 győzelméből 20-at kiütéssel nyert, a nehézsúlyúakat megszégyenítő 86 százalékos KO-aránya és a meccsek befejezését gyakran beharangozó gyors és pontos testütései miatt „Szörnyeteg”-nek becézik (egyébként fizimiskára egy J-pop-fiúcsapatba is beillene).

Klasszisát nem is elsősorban az ellentmondást nem tűrő győzelmei mutatják, hanem az, hogy amikor bajba került, képes volt emberfeletti állóképességet és akaraterőt megvillantani. Így például a Nonito Donaire elleni első meccsén. A 2019. novemberi találkozón az akkor még négy szervezet bajnoki övét viselő Fülöp-szigeteki többször is megrendítette őt – utólag derült ki, hogy a második menetben eltörte a japán járomcsontját, aki a hátralévő tíz menetet kettős látással bunyózta végig. Azonban Inoue sem maradt adós a kemény technikákkal, az utolsó előtti menetben egyik rettegett testütésével padlóra küldte Donaire-t, aki csak kilencnél állt fel. A meccs végül Inoue pontozásos győzelmével zárult, az egészen elképesztő találkozó természetesen szinte az összes szakfolyóiratnál bezsebelte az Év Meccse címet.

A mindkét bokszolót sporttörténelmi figurává emelő találkozó magyar nézők számára igen kellemes, szerda kora délután (a gálának helyt adó Japánban esti főműsoridőben) vívott visszavágója sokkal egyoldalúbbra sikeredett. A 39 éves, korábban 42 győztes és 6 vesztes meccset összeütögető Donaire képtelen volt felvenni az agresszívan kezdő Inoue ritmusát, ráadásul közvetlenül az első menet vége előtt a japán balkezes ijesztése után csúnyán belenézett egy jobbcsapottba, ami padlóra küldte őt. A második menetet a vérszagot fogó Inoue érthető módon óriási elánnal kezdte, többször is megrendítette Donaire-t, aki hiába próbálta megvetni a lábát, és kemény ütésekkel megtörni a rohamot. A Fülöp-szigeteki végzetét a második menet felénél egy balhorog hozta el, mely után a kötélre bukott, a bíró pedig azonnal leállította a meccset.

A rendkívül sportszerű találkozót követően Inoue bejelentette, hogy kész megmérkőzni az egyetlen olyan pehelysúlyú övért, mely nem az ő vállán fityeg. A World Boxing Organization (WBO) trófeája jelenleg az Inouénál sokkal esélytelenebbnek tartott brit Paul Butler tulajdonában van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!