Rapport Richárdot Romániába csábítja egy szponzor

2022. május 27. – 08:25

Rapport Richárdot Romániába csábítja egy szponzor
Rapport Richárd egy hollandiai versenyen idén januárban – Fotó: Olaf Kraak / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szponzori ajánlatot kapott egy szerb származású romániai milliárdostól Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója, értesült a 24.hu.

„A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz”

– mondta a lap kérdésére a sakkozó édesapja.

A Magyar Sakkszövetséget is megkeresték, azt válaszolták, hogy „Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ, és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Rapport Richárd tavaly ősszel került a legjobb tíz közé, 2009 óta nem volt ilyen, megjavította a hazai pontszámrekordot is. Rapport a júniusban kezdődő világbajnok-jelöltek tornáján játszik, amelyiknek a győztese kihívhatja a norvég Magnus Carlsent. Az idei olimpián a szerb felesége miatt Belgrádban élő Rapport nem vállalta a játékot. A 2024-es olimpiát Magyarország rendezi, a legjobb játékos kiválása hatalmas veszteség lenne. A 2014-ben olimpiai ezüstérmes magyar csapatnak Rapport a tagja volt.

A Telex úgy tudja, a magyar szövetség elnöke, Szabó László tárgyalt a román elnökkel a hétfőn, a honosítás kérdése is felmerült a beszélgetésükben. Romániában ilyenre még nem volt példa, Rapport esete precedenst teremthet.

A sakkban nem ritka, hogy országot váltanak a versenyzők, az örményekkel olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben versenyzik tavaly óta. Rapport esetében is felmerült korábban már az amerikai szál, de ennyire konkrét ajánlatot nem kapott, mint most Dragictól.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom