Újra van magyar sakkozó a világ tíz legjobbja között

2021. szeptember 18. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este fejeződött be a norvégiai Stavangerben a sakkozók szupertornája, ahol Rapport Richárd a harmadik helyet érte el. A tízfordulós versenyen a nyolcadik forduló után még az élen állt, bár kikapott a világranglistát vezető, világbajnoki címet védő Magnus Carlsentől. A magyar nagymester sötéttel játszott, Carlsen nagy nyomás alá helyezte, és végül felülmúlta. Az utolsó fordulókban Rapport döntetlent játszott, de a rövidített partit elbukta az orosz Nyepomnascsijjal szemben, végül pedig a francia színekben induló, iráni születésű Alireza Firuzja ellen kapott ki.

A sorrend a hagyományos pontszámítás szerint: 1. Carlsen és Firouzja 6,5 pont, 3 Rapport 6.

„A befejezésért kár, de ennek ellenére azt kell mondanunk, hogy a pohár nemhogy félig van tele, hanem kétharmadig, mert Ricsi hét fordulón át kimagaslóan játszott, minden várakozást felülmúlva négyszer állhatott fel győztesen az asztaltól. Akkor megállapíthattuk, hogy váratlanul képes nagy meglepetésekre. Azt is hihettük, hogy sérthetetlen, de a korábban rá jellemző hullámzás most is elkísérte, és a végét nem bírta, a péntek esti partiban különösen sok pontatlansága volt, amit Firouzja kíméletlenül kihasznált. Az utolsó három partihoz más lelki hozzáállás, beállítottság kell, ezt is tanulni kell. Ez a bronzérem így is szép teljesítmény, a világ krémjével szemben állt helyt, azt még meg kell tanulnia, hogy ilyen helyzetekben, ilyen feszültség mellett is stabilan játsszon” – értékelt a Telexnek Kállai Gábor a válogatott korábbi kapitánya, az MTK edzője.

Már az nagyon nagy dolog, hogy ebbe a mezőnybe meghívták a 25 éves Rapportot, és képes is volt akklimatizálódni a körülményekhez, illetve a játékosokhoz. Olyan téttel bíró partikat, amiket itt kapott a hajrában, máshol nem kaphat, a fejlődése szempontjából ezért kiemelten fontos, hogy ott lehetett a mezőnyben.

Az évek óta Belgrádban élő Rapport ezzel magyar csúcsot állított fel a 2770-es Élő-pontszámával, korábban senki nem jutott el ilyen magaslatig. Lékó Péter volt a legmagasabban, amikor 2005-ben 2763 ponton állt. A jelenlegi, napi frissítésű világranglistán Rapport a tizedik helyen áll – 2009. novembere, és szintén Lékó Péter óta nem volt a magyar sakkozásnak top10-es játékosa. Rapportnak kinevezett edzője nincs, elemzőpartnerei vannak, az előmenetele pedig szembetűnő.

„Az áttörés sikerült, bár az igaz, hogy szólhatott volna nagyobbat. Nem hallom, hogy hozsannáznának azok, akiktől ez elvárható lenne, holott ez nagy eredmény, és nagyon megérdemli. El kell fogadni, hogy nem olyan játékos, aki mindig stabil, megingathatatlan a fontos helyzetekben, amilyen Portisch vagy Lékó volt, hanem olyan, aki – futballhasonlattal élve – az egyik meccsen rúg egy mesternégyest, de pár nap múlva nem sikerülnek a passzai sem. Ha objektívek akarunk maradni, 18 éves Firouzja a végére ellopta a show-t Ricsitől, de a remény, hogy Rapportot az ilyen típusú tornákra meghívják, jogos és él. A virtuozitása átlag feletti, az ötletekből pedig szinte kifogyhatatlan. Ha emellé párosul még a fontos helyzetekben megőrzött stabilitása, átjuthat a 2800-as álomhatáron is, ez kell, hogy a következő cél legyen előtte.”

Carlsennek pillanatnyilag 2855 pontja van, a második helyen álló olasz Carounának kereken 2800, utóbbi ezen a tornán nem versenyzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!