Abramovics egy fillért sem kap, a Chelsea eladásából származó pénzt a háború áldozataira költik

2022. május 25. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea Football Club eladását – írja a CNN. A kormányszóvivő szerint gondoskodtak arról is, hogy az 5,2 milliárd eurós üzletből származó bevételt Ukrajnában fordítsák humanitárius célokra, a háború áldozatainak támogatására.

„Meggyőződésünk, hogy az eladásból származó bevétel nem Roman Abramovics vagy más, szankciókkal sújtott személyek javát fogja szolgálni”

– közölte Nadine Dorries, a brit kulturális, média- és sportminiszter. Szerinte egyértelmű volt, hogy a Putyin inváziója miatt szükséges, oroszokat targetáló szankciók miatt a Chelsea hosszú távú jövője csak egy új tulajdonos mellett biztosítható.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, május elején született meg az egyezség, amely alapján az orosz milliárdos után amerikai milliárdos lesz a Chelsea új tulajdonosa. Todd Boehly – és a mögötte álló konzorcium – összesen 4,25 milliárd fontot fizet a londoni futballklubért. Ez 5,2 milliárd euróval egyenlő, forintban 1976 milliárd.

Abramovics a Chelsea-t 2003-ban 190 millió fontért vette meg.

A Szibnyefty olajvállalat révén meggazdagodott – 2000-ben Vlagyimir Putyint is hatalomra segítő – oligarcha egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, vagyona egy időben a 40 milliárd dollárt is elérte, tavaly vagyonát 14,5 milliárd dollárra becsülték.

Roman Abramovics azután kényszerült arra, hogy eladja a patinás, de igazán az ő befektetése révén naggyá tett klubot, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami miatt nemzetközi szankciókat vezettek be Moszkva ellen. Ez a Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz milliárdost is érintette. Az őt és más orosz milliárdosokat érintő szankciókról itt olvashat bővebben.

Boehly – aki a Los Angeles Dodgers baseball klub társtulajdonosa is – egy befagyasztott számlára utalja a 2,5 milliárd fontot, ahonnan az karitatív tevékenységre megy el. Az ügylet, amelyben Boehly mögött a konzorciumban ott áll a Clearlake Capital, Mark Walter és a svájci milliárdos Hansjoerg Wyss, vélhetően május végére zárul le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!