Két különböző futballvilág csap össze a német kupadöntőben, és négy magyar

2022. május 21. – 07:02

Két különböző futballvilág csap össze a német kupadöntőben, és négy magyar
Játékosok Ukrajna melletti kiállásukat fejezi ki a március 5-i Freiburg–Lipcse mérkőzés előtt – Fotó: Tobias Schwarz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva



Szombat este új klub neve kerül fel a Német Kupára, a sorozat 1952 óta íródó történetében a Freiburg első alkalommal döntős, az RB Leipzig harmadszor, de eddig a Bayern (2019, 0–3) és a Dortmund (2021, 1–4) ellen nem volt esélye a győzelemre. Ezúttal a lipcseiekre tekintenek favoritként a fogadóirodák, de a képet árnyalja, hogy ebben a szezonban mindkét egymás elleni bajnokijuk 1–1-es döntetlennel fejeződött be. A múlt héten zárult bajnokságban a Lipcse a negyedik helyen végzett, a Freiburg hatodik lett, előbbi így jövőre a Bajnokok Ligájában indulhat.

Két év után lehet ismét telt ház kupadöntőn a berlini Olimpiai Stadionban, miután a korlátozások megszűntek, és most a magyar szurkolók szemszögéből is több mint egy meccs jön, mert jó eséllyel négy magyar lesz a pályán.

Sallai Roland jó szezont futott a Freiburgban, a Bochum elleni negyeddöntőben az ő találata döntött a 120. percben. Egyetlen bajnokit sem játszott végig, de ez nem véletlen, mert Christian Streich vezetőedző filozófiájához hozzátartozik, hogy ezen a poszton szívesen változtat, nem gondolja, hogy szélsőként a gyakori sprinteket 90 percig bírnia kell egy-egy játékosnak.

Sallai szezonja jól indult, augusztusban betalált a Dortmund ellen, utána viszont nem volt eredményes egészen a már említett Bochum elleni, március eleji meccsig. Kisebb sérülés is megakasztotta a formáját, épp a Lipcse ellen vált ki, miután a válogatottbeli csapattársával, a középhátvéd Willi Orbánnal ütközött októberben. Április 16-án a Bochum ellen a bajnokságban duplázott, őt választották a forduló legjobb játékosának, és Streich ekkor nagyon érdekes nyilatkozatot adott: „Roland azt gondolta, hogy ugyanolyan meredeken tart majd felfelé ebben a szezonban, mint az előzőben, de ez nem olyan könnyű.” Az edző ugyanakkor érzékelte Sallai fizikai fejlődését, ennek tulajdonította, hogy a labdaszerzése után ő tudta eredményesen befejezni a támadást.

Streich a legrégebben hivatalban lévő szakvezető a Bundesligában, 2011. decemberben nevezték ki, más topligában is egyedül az atléticós Diego Simeone előzi meg. Freiburgban egyébként sem szoktak gyakorta cserélni, Volker Finke például 1991 és 2007 között irányította a klubot. Írásba foglalt szabály, ha a másodosztály hetedik helyénél gyengébb pozícióban van a klub, akkor lehet elgondolkodni az edzőcserén, egyébként csak akkor indokolt, ha az edző és a játékosok kibékíthetetlenül összevesznek. Streichben akkor is bíztak, amikor a csapat 2015-ben kiesett az élvonalból, rá merték bízni egy teljesen új társulat felépítését. Az eredmény nem maradt el, azonnal visszajutottak.

Christian Günter, a Freiburg játékosa és Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa a bajnoki kupával 2022. május 9-én, a döntőről tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Britta Pedersen / AFP
Christian Günter, a Freiburg játékosa és Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa a bajnoki kupával 2022. május 9-én, a döntőről tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Britta Pedersen / AFP

Freiburg különleges helyszín, még úgy is, hogy a klub lecserélte a régi, még 1953-ban épített, 24 ezres stadionját, amiben a VIP-szektor méf olyan volt, mint ami az ötvenes években megfelelt. Idén költöztek az új stadionba, precízen kiszámolták, mekkora hitelt kell felvenniük, hogy 25 év alatt gond nélkül vissza tudják fizetni, állami pénz szóba sem kerülhetett. (Októberben épp a Lipcsével avatták fel az új létesítményüket.)

A klub szurkolói a régi vágású felfogást képviselik: annak ellenére, hogy ez az egyik legnagyobb sikerük, nem mentek bele abba, hogy a találkozóra a szokások szerint közös sál készüljön, amit ereklyeként eltehetnek, mert nem szeretnék gyarapítani a lipcsei kasszát. A Lipcsére ugyanis nem mint futballklubra, hanem mint üzleti vállalkozásra tekintenek. Ha a hasonló identitású Hoffenheim lett volna az ellenfél, akkor is ugyanez a döntés születik. A klub vezetősége ugyan bevételtől esett el, teljesítette a drukkerek óhaját, így sálon nem lesz maradandó emléke egyetlen drukkernek sem a fináléról.

„Két különböző világ, amik nem férnek fel egy sálra. A lipcsei eredettel nehéz mit kezdeni. Tiszteletre méltó, amit csinálnak, de a freiburgi futball egészen más modelleken alapszik”

magyarázta el a helyzetet az egyik német sztárriporter, Frank Buschmann. A másik oldalon a lipcsei drukkerek gyerekesnek és szégyenteljesnek nevezték ezt a hozzáállást.

A Lipcse iránti ellenszenv évekkel korábban sokkal nagyobb volt, de mint a példa érzékelteti, még most is megmaradt. A klubhoz a nyáron új edző érkezett, de Jesse Marsch nem tudta összeilleszteni megfelelően a csapatjátékot, sok gót kaptak, decemberben három egymást követő vereség után menesztették. Utóda az a 36 éves Domenico Tedesco lett, aki a Schalkénál sikeres volt, most stabilizálta a csapatot, hat olyan találkozó is akadt, amikor nem kaptak gólt, a bajnokságban így szépen meneteltek, az Európa-ligában azonban az elődöntőt nem sikerült megnyerniük a Glasgow Rangers ellen. Úgy tűnt, a szezon végére tompább lett a csapat, de ettől még egyénileg jobb képességű játékosokból áll, mint a Freiburg. Az lesz a nagy kérdés, csapatszinten hogyan játszanak.

A spanyol válogatott irányító, Dani Olmo formája inkább gyenge, mint közepes, noha neki kellene azokat a passzokat adnia, amik közvetlen gólveszélyt teremtenek. Tedesco szakított az egycsatáros felállással, Olmót a két csatár mögé helyezte, és ezzel általában a 21 éves Szoboszlai Dominik szorult a kispadra, aki így is hat találatig jutott el a szezonban, és versenyben van még az év legjobb újonca címért. A PSG-től szerződtetett Christopher Nkunku ennek a változtatásnak is köszönhette, hogy 20 gólig jutott, ő most a Lipcse legértékesebb játékosa. Ékpárja, a portugál André Silva 11-szer talált be.

A Bielefeld elleni utolsó bajnokin a csereként beállt Szoboszlai beadását Orbán fejelte a kapuba, hasonló akció most is előfordulhat. Orbán megingathatatlan pontja a jelenlegi csapatnak, a védelem oszlopa, ahogy a kapus, Gulácsi Péter is. Ők mindketten ott voltak a már említett két, egyaránt vereséggel befejeződött döntőben. Gulácsi ebben a szezonban nyolcadik lett a Kicker osztályzatai alapján a kapusok közt, volt már sokkal előkelőbb pozícióban, például az élen is. Sőt, 2019-ben mezőnyjátékos sem volt jobb nála.

Willi Orbán gólöröme a Bielefeld elleni meccsen – Fotó: Sascha Schuermann / AFP
Willi Orbán gólöröme a Bielefeld elleni meccsen – Fotó: Sascha Schuermann / AFP

Willi Orbán a védők között most nem jutott előkelő helyre a rangsorban, de ennek a szaklap szerint a koronavírus-fertőzése volt az egyik oka; a másik, hogy a sebessége nem az igazi. A Kicker listáján egyébként Nico Schlotterbeck lett a legjobb védő, aki a Freiburg játékosa, 19 éves korában a Karlsruhéból került a klubhoz, és lett az egyik legértékesebb tagja. Neki a szombat esti lesz a búcsúmeccse, 20 millió euróért adták el a Dortmundnak. Egy másik saját nevelés, a 2014-es világbajnok csapatban is helyet kapott Matthias Ginter épp most tér vissza, ő értelemszerűen még nem játszhat.

Streich edző 2011-ben, amikor még az U19-es csapatot irányította, megnyerte a korosztályos kupát. Günter, Höfler és Schmid annak a győztes ificsapatnak a tagja volt, most keretbe foglalhatják pályafutásukat a Freiburggal.

Mi persze sokkal inkább a négy magyar játékát követjük majd figyelemmel, mert 2004 után lehet ismét magyar győztese a sorozatnak, igaz akkor Lisztes Krisztián megsérült a döntő előtt. 1988-ban Détári Lajosé volt az egyetlen gól, csodás befejezés lenne, ha valamelyik magyar a gólszerzők közé is feliratkozna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!