A guruló konyha, ami bringások testvéri közösségének központja

2022. május 9. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia legalább annyira szól az autókról is, mint a kerékpárokról, hiszen amikor nem tekernek, a bringásokat is folyamatosan szállítani kell, és a lehető legnagyobb kényelmet is biztosítani igyekeznek nekik akkor is, ha nincs a közelben szálloda vagy étterem. Az olasz körverseny karavánját már bemutattuk egy cikkben, de egy fontos járműről nem esett szó, ez pedig a guruló konyha, a kitchen truck vagy németül Küchenwagen, amelybe mi is bepillanthattunk a magyarországi Shimano segítségével.

Kényelemmel felszerelt csapatbusza minden klubnak van, de a Bora-hansgrohe egyike annak a kevés kerékpáros csapatnak, ami saját guruló konyhával is rendelkezik. A csapatnál ez a testvéri közösség központja.

A konyhabusz étkezője, ahol megbeszéléseket is lehet tartani – Fotó: Toperczer Attila / Telex
A konyhabusz étkezője, ahol megbeszéléseket is lehet tartani – Fotó: Toperczer Attila / Telex

Bárhová is mennek, a letesztelt, bizonyított alapanyagokat otthonról hozzák, viszik magukkal. Nem kísérleteznek helyi élelmiszerrel, hússal, de a szállodai étellel sem, amiről nem tudhatják biztosan, tartalmaz-e bármilyen tiltólistás kiegészítő anyagot.

Itt nemcsak Udo, a séf szálcsiszolt, rozsdamentes acél konyhája található, de egy olyan, a 8 versenyző részére kényelmes, masszív faasztalú étkező is, ahol Robert, a táplálkozási szakértő által felügyelt étkezés mellett kiemelten fontos, kisebb megbeszéléseket, de akár csapatértekezletet is tartanak.

A Bora-hansgrohe kerékpárosai minden alkalommal itt, és nem a szállodában esznek, itt van alkalmuk nyugodt körülmények között, szinte családi közösségként együtt lenni. Minden versenyzőnek személyre és adott versenynapra szabott terve van, mikor, mit és mennyit eszik, de a teljes körű egészség érdekében a tudományt ötvözik a mentális törődéssel.

Az étrendet egy táplálkozási szakértő állítja össze a kerékpárosoknak – Fotó: Toperczer Attila / Telex
Az étrendet egy táplálkozási szakértő állítja össze a kerékpárosoknak – Fotó: Toperczer Attila / Telex

A csapat egészére jellemző, hogy a versenyzőkön kívül mindenkinek több feladata van, multifunkciós: a táplálkozási szakember a lelki egészségért is felel, majd kulacsot oszt, a buszvezető egyben sportmasszőr, majd kulacsot oszt, a versenytervet összeállító sportigazgató kísérő autót vezet, majd kulacsot oszt, Christoph Pfingsten, a korábban két Girón is indult exversenyző törődik az újságírókkal, majd kulacsot és ételt ad fel, Thomas, a médiafelelős segíti a szponzorokat vagy éppen bevásárol, majd száguld és igen, ő is kulacsot ad fel.

Minden szakasz után alaposan lemossák a versenyzők kerékpárjait – Fotó: Toperczer Attila / Telex
Minden szakasz után alaposan lemossák a versenyzők kerékpárjait – Fotó: Toperczer Attila / Telex

A szerelő nemcsak szerel, de minden guruló eszközt felügyel, tisztán tart, mindenki tervezetten és folyamatosan tesz valamit, amivel mozgatja az egész szervezetet. Amint pedig vége a versenynek, azonnal kezdődik a napi teljes takarítás, ahol a kocsiktól a buszokon át az összes bicikliig mindent fényesre mosnak, hogy a másnapi versenynapon is büszkén csillogjanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!