Michelisz a falat, majd az egyik első rajthelyet is elcsípte a WTCR-idénynyitón

2022. május 7. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Május elejéig kellett várni, de megkezdődött a túraautó-világkupa, vagyis a WTCR 2022-es szezonja, a mezőny elsőként a franciaországi Pau-ba látogatott el, ahol egy technikás városi pálya várta a pilótákat.

A városi pályák jellegzetessége, hogy nincs hely hibázni, hiszen nincs bukótér, aki ront, egyből a falban találja magát. Így lett ez a szombati időmérő második, középső szakaszában a 2017-es túraautó-világbajnok Thed Björkkel, aki egy hiba után egyből a szalagkorlátnak csapódott – szerencse, illetve a csapattársai gyors reflexe kellett ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baleset az incidensből.

Mivel Björk balesetében megsérült a szalagkorlát, így nagyjából egyórás javítási időszak szakította meg az időmérőt. A folytatásban aztán a 2019-es bajnok, Michelisz Norbert is találkozott a szalagkorláttal, de ő kisebb kárral megúszta, mint Björk – a garázshoz visszatérve, komolyabb időveszteség árán, de ragasztószalaggal összerakták annyira a magyar versenyző alatt a Hyundait, hogy folytatni tudja.

Ez pedig jól is jött, Michelisz ugyanis a 10. helyen zárta az időmérőt, ezzel övé lett a fordított rajtrácsos, tehát a második futam első rajthelye – a szűk városi pályán nehéz előzni, és mivel sérült autóval is csak 568 ezredre volt Michelisz az ebben a szakaszban leggyorsabb Esteban Guerrieritől, jó eséllyel pályázhat arra, hogy megtartja helyét vasárnap.

Michelisz, Tassi és Nagy Pau-ban – Fotó: Antonin Vincent / FIA WTCR / DPPI Media; Gregory Lenormand / FIA WTCR / DPPI Media Michelisz, Tassi és Nagy Pau-ban – Fotó: Antonin Vincent / FIA WTCR / DPPI Media; Gregory Lenormand / FIA WTCR / DPPI Media
Michelisz, Tassi és Nagy Pau-ban – Fotó: Antonin Vincent / FIA WTCR / DPPI Media; Gregory Lenormand / FIA WTCR / DPPI Media
Michelisz, Tassi és Nagy Pau-ban – Fotó: Antonin Vincent / FIA WTCR / DPPI Media; Gregory Lenormand / FIA WTCR / DPPI Media

Közvetlenül Michelisz előtt, a 9. helyen zárt a Hondát vezető Tassi Attila, míg a 8. helyet Michelisz újdonsült csapattársa, Mikel Azcona szerezte meg az időmérőn. A Zengő Motorsport két versenyzője, Rob Huff, illetve Nagy Dáneil a 13. és a 17. helyeket szerezték meg. Az időmérőt, és ezzel az első, fő futam legjobb rajthelyét Néstor Girolami nyerte a csapattárs Esteban Guerrieri előtt. A páros mögött francia duó jött Yvan Muller és Nathanael Berthon jóvoltából, majd a túraautózáshoz visszatérő kínai Ma Csing-hua zárta a top 5-öt.

Kettős terhelés

A 2022-es szezonban Michelisz Norbert duplán teljesít, a WTCR mellett ugyanis az elektromos túraautós sorozatban, az ETCR-ben is indul. Itt az első időmérőn a negyedik, a második kvalifikáción az ötödik lett – így a második negyeddöntőbe került be, ahol a második helyet szerezte meg. A magyar pilóta a vasárnapi elődöntőben is ott lesz majd.

A WTCR-ben az első futam 13.10-kor, a második, fordított rajtrácsos verseny – Micheliszzel az élen – 17.10-kor kezdődik. Az ETCR elődöntő reggel 8 után kezdődnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!