A legrosszabbkor jött a hullámvölgy: Szoboszlaiék hatalmas lehetőséget szalasztottak el

2022. május 6. – 17:53

A legrosszabbkor jött a hullámvölgy: Szoboszlaiék hatalmas lehetőséget szalasztottak el
Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig (j) és Calvin Bassey, a Glasgow Rangers játékosa a labdarúgó Európa-liga eődöntőjének első mérkőzésén Lipcsében 2022. április 28-án – Fotó: Filip Singer / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2010. május 12-én, szinte napra pontosan 12 éve játszotta az Európa-liga legelső döntőjét az Atlético Madrid és a Fulham. A mérkőzést végül a hosszabbítás 116. percében szerzett Diego Forlán-góllal a madridiak nyerték, számunkra mégis a mezőny egyik legjobbja, Gera Zoltán játéka miatt emlékezetes ez az este. Tucatnyi év után újra magyar résztvevőknek szoríthattunk volna a május 18-án, a sevillai döntőben, de a Glasgow Rangers átírta a forgatókönyvet. A Lipcsét legyőző skót csapat ellenfele az Eintracht Frankfurt lesz a Ramón Sánchez-Pizjuán stadionban, míg az először megrendezett Európa Konferencia Liga döntőjében pedig az AS Roma a holland Feyenoord csapatával méri össze tudását Tiranában, ezzel José Mourinho máris különleges rekordot ért el.

Miután a három magyar válogatott játékost (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik) foglalkoztató RB Leipzig bejutott a Német Kupa döntőjébe, a csapat elég nagy hullámvölgybe került. Az elődöntő megnyerése után pár nappal ismét az ott búcsúztatott Union Berlin volt a vendége Szoboszlaiéknak, ekkor viszont hazai pályán szenvedtek vereséget a lipcseiek a Schäfer Andrással felálló berlini csapat ellen.

Következett az Európa-liga elődöntőjének nagyon szoros első felvonása, amit csak Angelino 85. percben szerzett góljával tudtak megnyerni a Rangers ellen. A bajnokságban újabb kellemetlen kudarc jött, ezúttal a Mönchengladbachhal szemben, amit a csütörtöki, a bajnokihoz hasonlóan 3-1 arányú arányú vereség követett a Glasgow Rangers vendégeként is.

Gulácsiék az El-kieséssel együtt visszacsúsztak a bajnokság 5. helyére, és hiába van még hátra egy Augsburg és egy Bielefeld elleni találkozó a Bundesligában, az eddig biztosnak gondolt dobogóra szinte már csak matematikai esély maradt, a Bajnokok Ligáját jelentő 4. hely eléréséhez pedig pontot kellene veszíteni a Freiburgnak a hátralévő két nehéz mérkőzésén, és a remek formában lévő Kölnnek sem szabadna többször nyernie, mint a kelet-német csapatnak.

Rosszkor érkező hullámvölgy, egy jobbhátvéd a góllövőlista élén

Ez a pillanatnyi megingás nem is jöhetett volna rosszabbkor. Hiába halmozott fel a Lipcse az Union Berlin elleni vereség előtt egy 17 mérkőzéses veretlenségi sorozatot, a legfontosabb pillanatban kicsit elhasaltak. Több szakíró elismerte a Leipzig fejlődését a decemberi edzőváltás óta, a végső konklúzió levonásával azonban páran kivártak, hogy kiderüljon, hogyan teljesít remekül kezdő fiatal, 36 éves olasz Domenico Tedesco a döntő, kiélezett helyzetekben.

Ami sikerült a Real Sociedad és az Atalanta elleni találkozókon, az rosszul sült el ezúttal, egy esélytelenebbnek gondolt Rangersszel szemben. Tedesco kirakta Marcel Halstenberget, Tyler Adamset és Szoboszlai Dominikot a Lipcsében győztes kezdőcsapatból, miközben Willi Orbán visszatérhetett a védelem közepére. A változtatások érdemi előrelépést nem hoztak a Lipcse játékában, amely így kapura tartó kísérlet nélkül zárta a félidőt, sőt, még kétgólos hátrányba is került. Amíg a skótok a párharc első felvonásán csak hét kísérletet jegyeztek és a helyzetek minőségét jelző xG mutató is csak nagyon alacsony számot, 0,34-et mutatott, addig a második mérkőzés első 45 percében már hat helyzetkialakításnál jártak, és az 1,7-es xG mellett két találat is állt a nevük mellett.

A glasgow-i jobbhátvéd, James Tavernier a 16. gólját szerezte a szezonban és kiosztott mellé 16 gólpasszt is. Idén ő szerezte a legtöbb találatot az Európa-ligában, szám szerint hetet, ez pedig a legjobb mutató nemzetközi szinten egy Rangers-játékostól a klub történelmében egy szezon alatt. Egy jobboldali védőjátékostól!

James Tavernier, a Rangers megállíthatatlan jobbhátvédje – Fotó: Lee Smith / Reuters
James Tavernier, a Rangers megállíthatatlan jobbhátvédje – Fotó: Lee Smith / Reuters

Szoboszlai változást hozott, mégsem ő örülhetett a végén

A csütörtöki elődöntő 61. percében pályára lépett Szoboszlai Dominik az utóbbi időben enerváltan és eredménytelenül – legutóbbi 15 mérkőzésén egy gólt szerzett – futballozó Dani Olmo helyett, ami hozott némi változást a vendégek játékába, és ennek eredményeként Christopher Nkunku jóvoltából összesítésben meg is lett az egyenlítés. A francia támadó 32. találatát (20 gólpassz mellett) szerezte a szezonban, a nemzetközi kupákban 11-nél jár, ennél pedig csak Robert Lewandowski (13) és Karim Benzema (15) talált többször az ellenfelek kapujába idén.

Hiába volt viszont a pillanatnyi fellángolás, a döntő találatot a Glasgow Rangers szerezte, a Sheffieldtől érkezett John Lundstram volt eredményes, kialakítva ezzel a 3-1-es végeredményt. A Rangers az első skót csapat, mely a 2007/2008-as szezon után újra eljutott a végjátékig, akkor is glasgow-i klub szerepelhetett az UEFA-kupa fináléjában. Csak két olyan edző volt a skót csapat életében, aki nemzetközi kupadöntőbe vezette csapatát: a tavaly, október 26-án elhunyt Walter Smith és Giovanni van Bronckhorst.

A Rangers eddig ötször jutott valamely nemzetközi kupa fináléjába, ugyanannyiszor, mint az összes többi skót csapat együttvéve.

Bár sokan esélytelenebbnek gondolták a szigetországi csapatot az elődöntők előtt, az eredményes játékukat látva nem férhet kétség ahhoz, hogy miért is ők mehetnek a sevillai döntőre: búcsúztatták a Bajnokok Ligájából érkező Dortmundot, a Crvena zvezdát, a portugál Bragát és az RB Leipziget is, a legutóbbi három hazai mérkőzésük mindegyikén három gólt szereztek, ráadásul az idei El-kiírásban ők szerezték a legtöbb találatot, huszonkettőt.

A második ebben az összevetésben a döntőbeli ellenfelük, az Eintracht Frankfurt, amely a West Ham elleni kettős győzelemmel biztosította helyét a május 18-i fináléban. A frankfurtiak az első német alakulat, amely az UEFA-kupa új rendszerének bevezetése és az Európa-liga elindítása után is elsőként éri el a döntőt, 1980-ban meg is nyerték a finálét, a Borussia Mönchengladbach csapatát verték idegenben lőtt több góllal.

A mostani párharc kimenetelére nagy hatással volt, hogy Aaron Cresswellt, a West Ham United balhátvédjét már a 19. percben kiállította a spanyol játékvezető, így Rafael Borre 26. percben szerzett találatát követően tíz emberrel kellett volna ledolgozni az összességében kétgólosra nőtt hátrányt idegenben. A 77. percben ráadásul a vendégek szakvezetőjét, David Moyest is kiállította a játékvezető, így edző, gól és győzelem nélkül zárta az elődöntőt a londoni alakulat.

José Mourinho újabb rekordjai

Az idén először kiírt Európa Konferencia Liga elődöntőibe egyből elég komoly csapatok érkeztek meg. A 2016-os angol bajnok és tavalyi FA-kupagyőztes Leicester City, az idei szezonban José Mourinho vezetésével erősödő és tavasszal a bajnokságban 12 mérkőzéses veretlenségi sorozatot építő AS Roma, és korábbi két BEK/BL-győztes csapat, a francia bajnokságban második helyen álló Marseille és a legutóbbi kilenc mérkőzésén legyőzőre nem találó Feyenoord.

José Mourinho találkozott már kupaelődöntőben Brendan Rogersszel, 2015-ben a Chelsea és a Liverpool mestereiként nézhettek farkasszemet egymással az angol ligakupában. Akkor az 1-1-es első felvonás után Mourinho Chelsea-je nyerte a második összecsapást, és ezzel a párharcot is (1-0-ra), ami után a döntőben a Chelsea 2-0-ra nyert a Tottenham ellen. A forgatókönyvhöz most is hűek maradtak a felek. Az angliai döntetlen után esélyt sem adott a Roma a vendégcsapatnak, a portugál mester tökéletes taktikával fojtotta meg a Leicester City játékát, kihasználva annak legsebezhetőbb pontját: a pontrúgásokat.

Brendan Rogers csapata kapta a legtöbb gólt idén pontrúgásokból az angol Premier League-ben, és ez tegnap este is kijött náluk. A Romát erősítő Tammy Abraham a 25. találatát szerezte a szezonban, ez a legtöbb az angol labdarúgókat nézve az öt legerősebb európai bajnokságban. Az idei Konferencia Liga kiírásában kilencszer volt eredményes, angol játékos ennél többször csak két alkalommal lőtt többet nemzetközi kupában: Alan Shearer a 2004/2005-ös szezonban 11-szer, és Stan Bowles az 1976/77-es kiírásban ugyancsak 11-szer talált az ellenfelek kapujába.

José Mourinho – Fotó: Alberto Lingria / Reuters
José Mourinho – Fotó: Alberto Lingria / Reuters

A rómaiak legutóbbi kilenc, otthon szerzett találatából Abraham ötöt, Nicolò Zaniolo négyet szerzett. A Roma döntőbe jutásával José Mourinho lett az első edző a világon, aki négy különböző csapattal is nemzetközi kupadöntőt játszhat, és ugyancsak ő az első, aki a BL-, az El- és a Konferencia Liga-döntőig is elvezette csapatait.

A portugál edző nemzetközi statisztikája sem akármi: az eddig lejátszott 23 elődöntőjéből 15-ször nyert, a 15 megnyert párharc után pedig 13-szor a végső győzelem is Mourinhóé lett. Igazi kupaspecialista, vagy ahogy ő fogalmazott: a Special One.

Míg az AS Roma 1991, a Feyenoord 2002 óta először jutott egy nemzetközi kupa fináléjába. A holland bajnokság harmadik helyezettje hősiesen védekezve, kapott gól nélkül hozta a marseille-i visszavágót és tartotta meg ezzel a párharc első felvonásán szerzett 3-2-es előnyt, így ők lehetnek a május 25-i fináléban José Mourinho csapatának az ellenfele Tiranában, az Arena Kambetaréban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!