Sakkfeladvány a Telexen: a megbénított királyt be is kell tudni mattolni

2022. május 1. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

A következő állást a képzelet szülte, és a szimmetria hiányát szokták vele illusztrálni. A fekete király nem tud hová lépni, ezért a világosnak azt kell megtalálnia, a tábla melyik feléről tud végzetes támadást indítani, amivel a védelmet nyújtó gyalogokat ki tudja mozdítani az alapsorról. Annyit segítségül elárulhatunk, hogy csak az egyik irány jó, és azt kell felfedezni, melyik az.

Világos indul, és két lépésben mattot ad
Világos indul, és két lépésben mattot ad

Ha téves irányt választunk, akárhogy igyekszünk is, nem lehet két lépésben a mattot szállítani. Ha megvan, melyik szárnyra kell összpontosítani az erőket, a feladat is pofonegyszerűvé válik.

Ezt a sakkrejtvényt a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki a Magyar Sakkozásért Alapítvány gondozásában megjelenő Magyar Sakkhistória kiadvány főszerkesztője. A megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat itt nézheti vissza.

Megoldás: 1.Vh4! (a sarokból kíván a vezér mattot adni), erre sötétnek mozdulnia kell. Ha az f-gyalogjával lép, akkor nem kell a sarokba húzódni, hanem 2. Vh5 matt, ha d gyalogot mozdítja ki, akkor a tábla másik oldaláról, 2. Va4-gyel érkezik a kivédhetetlen matt.

És miért nem volt jó a kulcslépés párja a másik oldalról? Vagyis, ha a vezér a5-re vagy b4-re megy? Azért, mert sötét f5-tel lélegzethez jut, és átmenetileg megmenekül, a világos két lépésben nem tudja befejezni a partit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!