Djoković őrültségnek nevezte, hogy az orosz teniszezőket kizárták Wimbledonból

2022. április 21. – 11:31

Djoković őrültségnek nevezte, hogy az orosz teniszezőket kizárták Wimbledonból
Novak Djokovic Belgrádban nyilatkozott – Fotó: Andrej Isakovic/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon sok sportág meglépte az orosz és belarusz csapatok és sportolók azonnali kizárását a nemzetközi sorozatokból, miután február 24-én az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) sokáig vonakodott, és március 23-án határozott arról, hogy a budapesti világbajnokságon nem indulhatnak sem az oroszok, sem a belaruszok.

A teniszezőket mindeddig nem érintették a korlátozások, de orosz vagy belarusz zászló nem szerepelhetett a versenyzők neve mellett. Szerdán azonban kiderült, hogy nem fogadják el az orosz és a belarusz teniszezők nevezését a legpatinásabb tornán, Wimbledonban.

Az All England Lawn Tennis Club közleménye szerint „az indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, hogy az orosz rezsim bármilyen hasznot húzzon az orosz vagy belarusz játékosok” wimbledoni szerepléséből. Ian Hewitt elismerte, hogy az érintettek nehezen viselték a kitiltásukat.

A férfiaknál a világranglista második helyén álló orosz Daniil Medvegyev és a nőknél a világranglista negyedik helyén álló belarusz Ariana Szabalenka a legmagasabban rangsorolt játékosok, akiket érint. Szabalenka a tavalyi tornán az elődöntőig, Medvegyev pedig a negyedik fordulóig jutott. A nyolcadik helyezett Andrej Rubljov sem indulhat.

A szerb világelső, Novak Djoković Belgrádban reagált a hírre, a saját akadémiáján versenyez éppen, a zentai Györe Lászlót a 6:2-re elveszített első szett után két 7:6-os játszmával múlta felül.

„Mindig el fogom ítélni a háborút, soha nem fogom támogatni. Tudom, milyen érzelmi traumákat hagy maga után. Szerbiában mindannyian tudjuk, mi történt 1999-ben, a Balkánon számos háború volt a közelmúltban. A wimbledoni döntést azonban nem tudom támogatni, őrültségnek tartom. A játékosoknak, a teniszezőknek, a sportolóknak semmi közük a háborúhoz. Ha a politika beavatkozik a sportba, az nem jó”

jelentette ki a játékos a Sky tudósítása szerint.

Az ukránok legjobbja, a nők között jelenleg 25. Elina Szvitolina úgy gondolja, hogy azok az érintett játékosok, akik elítélik az orosz inváziót, indulhassanak Wimbledonban.

„Nem akarjuk, hogy mindenkit kitiltsanak. Ha nem ítélik el az orosz kormányt, akkor a helyes lépés a kitiltás. Azt szeretnénk, ha állást foglalnának, hogy velünk és a világ többi részével vannak-e vagy az orosz kormánnyal. Számomra ez a legfontosabb” – mondta csütörtökön a BBC-nek.

„Egy kezemen meg tudom számolni azokat az orosz és fehérorosz játékosokat, akik megkérdezték tőlem, hogy vagyok, hogy van a családom, mindenki biztonságban van-e. – folytatta Szvitolina. – Ezért is szomorít el a kialakult helyzet. Szerintem néhányan többet tehetnének, mint amit eddig tettek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!