Wimbledonból idén kitiltják az orosz és a belarusz játékosokat

2022. április 20. – 16:56

frissítve

Wimbledonból idén kitiltják az orosz és a belarusz játékosokat
Az orosz Daniil Medvegyev a 2021-es wimbledoni teniszbajnokság negyedik fordulójában – Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 18:57-kor: A wimbledoni teniszbajnokság szervezői szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy nem indulhatnak orosz és belarusz teniszezők a füvespályás tornán. Az All England Lawn Tennis Club közleménye szerint „az indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, hogy az orosz rezsim bármilyen hasznot húzzon az orosz vagy belarusz játékosok” wimbledoni szerepléséből.

A hírt saját értesülései alapján a hivatalos bejelentés előtt közlő BBC eredetileg azt írta, hogy az orosz és belarusz játékosok csak attól lesznek eltiltva, hogy hazájuk színeiben játszanak. Miután megjelent a szervezők közleménye, a BBC eredeti cikkében is átírták az információt.

Korábban írtuk: Az idei wimbledoni bajnokságon sem orosz, sem belarusz színekben nem versenyezhetnek a teniszezők az orosz–ukrán háború miatt – írja a BBC.

A legnagyobb presztízsű Grand Slam-bajnokságon való indulástól hivatalosan eltiltották az orosz és a belarusz játékosokat, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem is versenyezhetnek. A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, mint az orosz sportolók olimpiai indulása: az eltiltott országból érkező teniszezők csak úgy léphetnek pályára, ha hivatalosan nem Oroszországot/Belaruszt képviselik.

A férfiaknál a világranglista második helyén álló orosz Daniil Medvegyev és a nőknél a világranglista negyedik helyén álló belarusz Ariana Szabalenka a legmagasabban rangsorolt játékosok, akiket érint. Szabalenka a tavalyi tornán az elődöntőig, Medvegyev pedig a negyedik fordulóig jutott.

A tornát szervező All England Lawn Tennis Club hivatalosan még nem jelentette be az orosz és belarusz teniszezőket érintő lépést, de a BBC információi szerint várhatóan még ma megerősítik majd az Oroszország elleni szankciót.

A Kreml nem örül a hírnek, a hivatalos orosz álláspont szerint ugyanis „egyszerűen politikai előítéletek túszaivá tenné a sportolókat”, ha Oroszország ukrajnai inváziója miatt eltiltják az oroszokat a wimbledoni szerepléstől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!