Valter Attila az élcsoporttal hajrázott a Giro előtti utolsó versenyén

2022. április 18. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Május 6-án Magyarországról rajtol a Giro d'Italia, és a háromhetes országúti kerékpárverseny előtt több magyarnak is az utolsó felkészülési állomást jelenti az ötnapos Tour of the Alps, amelynek első szakaszán Valter Attila a főmezőnnyel érkezve a 17. lett.

A tavaly rózsaszín trikót is viselő Valter indulása gyakorlatilag biztosra vehető a Girón, de optimális esetben három másik magyarral is találkozhatunk majd a budapesti rajtnál. Az olasz Eolo-Kometa két versenyzője, Dina Márton és Fetter Erik is küzd a helyéért, ők ketten szintén az ötnapos Tour of the Alpson tekernek, míg Peák Barnabást az Intermarché-Wanty-Gobert nevezheti a Giróra.

Valter Attila a Tour of the Alps első szakaszán – Fotó: Tim De Waele / Getty Images
Valter Attila a Tour of the Alps első szakaszán – Fotó: Tim De Waele / Getty Images

A Tirolt, Dél-Tirol és Trentino tartomány hegyeit érintő Tour of the Alps fontos felkészülési verseny a Giro előtt, több nagy nevű versenyző is itt csiszolja formáját, míg mások a csapatba kerülésért küzdenek.

Az első, 160 kilométeres szakaszon két nagyobb hegyet gyűrt le a mezőny, az 1616 méteres Passo Brocont és a 987 méter magas Passo Goberát. Az etapot a francia Geoffrey Bouchard nyerte (AG2R), aki egy korán meglépő szökevénycsoport tagja volt, majd szép lassan mindenkit lerázott magáról az emelkedőkön, míg az utolsó 25 kilométeren egyedül menekült a közelítő főmezőny elől. Bouchard kicentizte a győzelmet, egy izgalmas üldözés végén öt másodperccel nyert a körülbelül negyvenfősre redukálódott boly előtt.

A győztes mögött öt másodperccel egy 17 fős mezőny érkezett meg, és ennek volt a tagja Valter Attila (FDJ) is, aki 17. lett az etapon, ami jó alapot adhat a további szakaszokra, ha megcélozza az összetett jó szereplést.

Fetter Erik csoportja egy kicsit leszakadt, a magyar bringás 29 másodperces hátránnyal a 42. lett. Csapattársa, Dina Márton körülbelül 30 kilométerre a céltól még látványosan mutatta magát, az Ineos-Grenadiers sorát kikerülve a főmezőny élére állt. A szakasz végére jelentős, 9 perc 48 másodperces hátrány szedett össze, de neki nem is célja az, hogy az összetettben az élen legyen, szakaszsikerre mehet rá a hátralévő négy szakaszon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!