Teljes hadoszlop ront a királyra, mégse könnyű három lépéses mattot találni

2022. április 18. – 07:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ilyen állás természetesen csak elméletben fordulhat elő, de egy nagyszerű logikai feladat, hogyan lehet az egy szem sötét királyt minél hamarabb, egészen pontosan három lépésben megadásra késztetni. Az ötlet az amerikai puzzlekirály, Samuel Loyd (1841-1911) fejéből pattant ki, és az egyik legszórakoztatóbb feladványát láthatjuk a táblán a Telex eheti sakkfeladványában:

Világos indul, és három lépésben befejezi az egyenlőtlen küzdelmet
Világos indul, és három lépésben befejezi az egyenlőtlen küzdelmet

A magára hagyott király kaphat ugyan azonnali sakkot, de nem az a jó megoldás, ha három lépésben akarjuk befejezni. Ezúttal is az első lépés a legfontosabb, ami nem is igazán rafinált, mégis közelebb jutunk a kívánt megoldáshoz.

Ezt a feladványt a telexes feladványokat szállító nagymester, Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki a Magyar Sakkozásért Alapítvány gondozásában megjelenő Magyar Sakkhistória kiadványának főszerkesztője. A megoldás levezetését szintén Jakobetztől kaptuk, a reklám alatt olvashatja is.

Megoldás: a világos teljes hadoszloppal tör rá a magányos sötét uralkodóra. Ha a fekete király menekülési útvonalát villámgyorsan elvágjuk, akkor nem nehéz feladat három lépésben eljutni a mattig. Ehhez a d-vonalon álló gyalogot toljuk meg kettővel.

Tehát: 1.d4! – sötétnek erre két válasza lehet, mindkét változat szép mattokhoz vezet.

Ha a g4-re lép, akkor 1.-, Kg4 2.e4+ Kh4 (vissza az eredeti pozícióba) 3.g3 gyalogmatt, vagyis a tisztek a helyükön maradtak, és a gyalogok elvégezték a munkát.

Vagy ha a h5 mezőt választja a király, akkor 1.-, Kh5 2.Vd3! (Enélkül a király megszökik) és most sötét bármelyik tetszőleges lépésére (g4 vagy h4) a vezérrel a h3-as mezőre kell mennünk, és 3.Vh3-mal védhetetlen matt jön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!