F1: fura baleset után Leclerc-é az ausztrál időmérő

2022. április 9. – 09:37

F1: fura baleset után Leclerc-é az ausztrál időmérő
Az Ausztrál Nagydíj időmérőjét nyerő Charles Leclerc – Fotó: Martin Keep / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Leclerc idei második időmérős győzelmét szerezte a Ferrarival, övé az első rajthely az Ausztrál Nagydíjon. Az időmérőt többször is meg kellett szakítani balesetek miatt, a McLaren feltámadt, a Haas visszaesett, a Mercedes úgy-ahogy, de tartja magát.

Rohamtempóban végzett munkára késztette az Aston Martint a 2022-es Ausztrál Nagydíj időmérőjén a szombati, harmadik szabadedzésen elszenvedett két baleset, hiszen így Lance Stroll és Sebastain Vettel autóját is szerelniük kellett. A szezon első két futamát koronavírus miatt kihagyó, Melbourne-ben visszatérő Vettel az egyórás gyakorlás elején, csapattársa, Stroll pedig az edzés legvégén csúszott a gumifalnak, a kocsik javítása pedig meglehetősen elhúzódott. Épp csak, hogy elkészültek Stroll autójával az edzés utolsó perceiben, amikor a kanadai pilóta a mért kör megkezdése felé sietve bizarr balesetbe került a williamses Nicholas Latifivel.

A két kanadai pilóta ütközése az időmérő első harmadának végén jött, egy elég drága félreértésből. Latifi lehúzódott, hogy elengedje a mögötte érkező Strollt, majd utána rákapcsolt – ezt nem vehette észre az Aston Martin pilótája, így a pálya közepén összeért a két autó, Latifi pedig a falnak csapódott. A Williamsben komoly károk keletkeztek, és Stroll versenyautójának pedig eltört az egyik első felfüggesztése, így végül ő sem tudott mért kört futni, simán kiesett.

A mentési munkálatok idejére megszakított időmérő pont akkora csúszást jelentett, hogy az Aston Martin elkészüljön Vettel autójával, igaz, a német így sem tudott továbbjutást érő időt autózni. A két Aston Martin mellett a két Williams, illetve az pedig a szezon meglepetését hozó haasos Kevin Magnussen maradt még le a top 15-be jutásról. Az egy év kihagyás után az F1-be visszatérő dán pilóta egy ötödik és egy kilencedik hellyel kezdte a szezont, a vasárnapi futamon nagy hajrá kellene tőle a sorban harmadik pontszerzéshez.

Az időmérő második szakasza is hozott némi izgalmat. A szezonban továbbra is szenvedő Mercedes valahogy beküzdötte magát a legjobb tíz közé mindkét autójával, az élen pedig a Red Bull és a Ferrari mellé oda tudott férkőzni a kétszeres világbajnok Fernando Alonso is az Alpine-nel. Sergio Pérezt vizsgálják, az időmérő után, amiért sárga zászló mellett nem lassított le eléggé a gyanú szerint.

Egyúttal véget ért Valtteri Bottas fantasztikus, 2016 óta tartó sorozata, az Alfa Romeo finn pilótája sorban 103 futamon jutott be a legjobb tíz közé az időmérőn, de ez most elmaradt, 184 ezredre volt a tizedik helytől.

A mindenről döntő utolsó harmad szorosan indult, a ferraris Charles Leclerc ugrott az élre, mögötte a két Red Bull jött, Pérezt és Vertsappent pedig egyetlen ezredmásodperc választotta el, a negyedik helyen pedig a top 10-be idén most először bejutó McLarennel Daniel Ricciardo következett.

A nagy csata viszont csak egy kisebb leállás után folytatódott, Alonso ugyanis a pálya harmadik szektorában, a 11-es kanyarban túl nagy kockázatot vállalt, és végül a gumifalban kötött ki. A spanyol pilóta remek körön volt, a második szektor végén övé volt a legjobb idő, de a kört már nem tudta befejezni.

Fotó: Formula One
Fotó: Formula One

Az időmérő újraindításával újabb egyezredes különbség következett, ezúttal Pérez maradt el ennyivel a továbbra is vezető Leclerc-től. Sokáig nem maradt ez a különbség, Leclerc ugyanis nagyot javult, így simán húzta be szezonbeli második pole pozícióját. A monacói pilóta mögül idei nagy riválisa, Verstappen indulhat majd, vagyis jó esély van rá, hogy sorban a harmadik futamon is nagy csatát láthatunk közöttük a pályán, az állás egyelőre 1-1 a párost nézve.

A harmadik helyet Pérez szerezte meg (őt még vizsgálják, így hátrébb is kerülhet), majd Lando Norris és a két Mercedes következik. Carlos Sainz a másik Ferrarival csak a kilencedik helyről indulhat majd, ez csalódás az olasz csapatnak.

A futam magyar idő szerint vasárnap reggel 7-kor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!