Könnyen nyerhető állás, de két lépésből is meg tudja tenni?

2022. április 03. – 06:40

Másolás

Vágólapra másolva

Világos vitathatatlanul jobban áll, hiszen vezérelőnyben van, a győzelme nem is kérdéses. Izgalmas feladat viszont ezt az előnyt két lépésben mattig fokozni. Három vagy négy lépésben könnyű mattot adni, de van egy olyan tűpontos meglátás, ami után két lépés után is vége lehet az egyoldalú küzdelemnek. Azt keressük most, hogyan lehet lezárni ezt a partit két lépésben.

Világos indul, és két lépésben mattot ad
Világos indul, és két lépésben mattot ad

Segítségül annyit elárulhatunk, hogy ennek a feladványnak a jeligéje az is lehetne: többet ésszel, mint erővel. Világos az első és meglepő húzásával ugyanis tovább szűkíti a sötét figurák mozgásterét.

Ezt a feladványt a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki a Magyar Sakkozásért Alapítvány gondozásában megjelenő Magyar Sakkhistória kiadványának főszerkesztője. A reklám alatti megoldás levezetése szintén Jakobetzé.

Megoldás: A vezér hajlandó áldozatot hozni a szép befejezésért, és d6-ra lép, vagyis világos ütésbe teszi a legfontosabb bábuját.
1.Vd6!! (fenyeget 2.Va6 matt), erre sötét, ha leüti a vezért, akkor a bástyától kap mattot, vagyis 2.Bc1-gyel. Válaszolhat a c-gyalogjával egyet vagy kettőt tolva, amire 2.Vb8-cal ér véget a parti, ha pedig a bástyájával tetszőlegesen lép, akkor 2.Vxd7 a matt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom