160 évesnél is idősebb ez a sakkfeladvány, de a szépsége örök

2022. március 20. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Paul Morphyt szokták a sakk első csodagyerekének hívni. Gazdag New Orleans-i családba született, és 1846-ban, kilencéves korában már a város egyik legjobb sakkozójának tartották, nem hivatalos világbajnoknak is lehet őt tekinteni. 1860-ban, 23 évesen abbahagyta a játékot, de több remekbe szabott feladványt is megalkotott, amiből egyet most mi is bemutatunk. Korát megelőző híres mondása volt:

„Három tempóért bármikor adok egy gyalogot.”

Világosnak bástyája és egy gyalogja van, és két lépésben mattot ad. A sötét király a sarokba húzódott, első ránézésre biztosnak látszik a pozíciója, de mégsem az. Ha megtalálja világos első, helyes lépését, azonnal szembetűnő, mennyire sebezhető az ellenfél. Ezt a lépést keressük most.

Világos indul és két lépésben mattot ad
Világos indul és két lépésben mattot ad

A feladványt a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor váratlan halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki a Magyar Sakkozásért Alapítvány gondozásában megjelenő Magyar Sakkhistória kiadványának főszerkesztője. A reklám után jön a megoldás levezetése, szintén Jakobetztől.

Ami elsőre feltűnik: fehér gyalog nem üthető, mert kötésben van. Az is látható, hogy a bástyát az a-vonalon kell tartani, és ott kell megtalálni a helyét. Kis gondolkodás után rájöhetünk, hogy a bástyának a6-ra kell mennie torlaszképzés miatt. Vagyis 1. Ba6!, ezt sötétnek nem muszáj kiütnie, a futójával is léphet tetszőleges mezőre, de a matt akkor is elkerülhetetlen, mert a bástya a7-re lép. Tehát ha a gyalog üt, (bxa6), akkor egy könnyed és elegáns gyaloglépés meghozza a világos mattját. Vagyis 2.b7-tel sakk és matt!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom