11 millió dollárt bukott az NFL-es azzal, hogy meccsekre fogadott

2022. március 8. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan időre, de legalább a teljes 2022-es NFL-szezonra eltiltották az amerikaifutballista Calvin Ridley-t, az Atlanta Falcons 27 éves elkapóját, mert NFL-meccsekre fogadott, ez pedig súlyos szabálysértésnek minősül a ligában.

Az NFL közleménye szerint Ridley 2021 novemberében, öt nap alatt fogadott különböző mérkőzésekre, amikor egy nem az amerikaifutballhoz kötődő betegség miatt távol volt a csapatától – Ridley csak öt mérkőzést játszott abban az idényben, mielőtt a mentális egészségének megóvása érdekében azt kérte a Falconstól, adjanak neki időt.

Az eltiltás hírére Twitteren reagált Ridley, azt állítva, hogy összesen 1500 dollárt (nagyjából félmillió forint) tett fel különböző meccsekre, és nem küzd függőséggel, ugyanakkor a legalább egyéves eltiltást aránytalanul magasnak tartja. Ez érthető is, az 1500 dolláros fogadásokkal ugyanis a teljes 2022-es fizetését, több mint 11 millió dollárt bukik.

Az egyetemi játékosként kétszeres bajnok Ridley 2018-ban került az NFL-be, a 2020-as volt az eddigi legjobb szezonja, 90 elkapással 1374 elkapott yardot és 9 touchdownt termelt. Újoncként NFL-rekordot állított be az első négy meccsén szerzett hat touchdownnal, emellett két kisebb rekordja van a Falconson belül .

Calvin Ridley – Fotó: Hannah Foslien / Getty Images
Calvin Ridley – Fotó: Hannah Foslien / Getty Images

Ridley nem az első NFL-játékos, akit sportfogadás miatt tiltottak el. 1963-ban a korszak egyik meghatározó védőjátékosát, a Detroit Lionst erősítő Alex Karrast meszelték el. Karras az egyéves eltiltása alatt pankrátornak állt, majd visszatért és még hét évig maradt az NFL-ben. Az eltiltás miatt csak 2020-ban, nyolc évvel a 77 éves korában bekövetkezett halála miatt került be a Hírességek Csarnokába.

Karras a nagy rivális Green Bay Packers futójátékosával (és rúgójával), Paul Hornunggal együtt fogadott. Ahogy Karras, úgy Hornung is egyéves eltiltást kapott, de mivel azonnal megbánta tetteit, az ő megítélése kevésbé csorbult. Már 1986-ban halhatatlan lett, a mai napig övé az NFL-rekord a legtöbb olyan meccsel, amin 30 pontot (kétszer) vagy legalább 25 pontot (háromszor) szerzett.

Hornung és Karras párosa után 20 évvel az újonc irányító Art Schlichter kapott 13 hónapos eltiltást, és a kosármeccsekre fogadott és keresett ezzel pénzt, az akkori léptékkel nézve komoly összeget jelentő 500 ezer dollárját is bukta. Az eltiltása után már csak két meccs jutott neki az NFL-ben.

A közelmúltban egyedül a védőjátékos Josh Shaw bukott le az NFL-ben sportfogadással. A 2019-es eltiltása óta nem szerepelt a ligában.

A leghíresebb, sportfogadás miatt páriává váló amerikai sportoló a baseballozó Pete Rose, aki a pályán elért eredményeit nézve vitán felül halhatatlannak kellene, hogy legyen – háromszoros bajnok lett, 17-szeres All-Star-játékos számos más elismerés mellett –, ám miután 1989-ben kiderült, hogy játékosként, és később edzőként is baseballmeccsekre fogadott, az MLB kitaszította magából. Hosszú évek tagadása után 2004-ben elismerte, hogy fogadásokat kötött többek között a saját csapatára is, arra vonatkozóan viszont nem merült fel gyanú (és bizonyíték), hogy saját csapata ellen fogadott volna. Rose az életre szóló eltiltásával a Hírességek Csarnokába való bekerülésből is kimarad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!