Tenisz Davis-kupa: nem jutott tovább a magyar válogatott

2022. március 5. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

Először vezettek a magyarok a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis-kupa-selejtezőn, aztán kikapott Fucsovics és Piros is, elúszott a negyeddöntő.

Először a Marozsán Fábián és Valkusz Máté bravúrral megnyerte a párost szombaton, így a vendégek meglepetésre 2-1-re vezettek a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis-kupa-selejtezőn, írja az MTI.

A pénteki nyitónap végén 1-1-re állt a párharc, mivel Piros Zsombor kikapott Alex de Minaurtól, majd Fucsovics Márton legyőzte Thanasi Kokkinakist. A folytatásra eredetileg Fucsovicsot és Marozsánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, ám végül a két fiatalt küldte pályára párosban, kímélendő Fucsovicsot a soron következő egyes meccsre a John Peers, Luke Saville kettőssel szemben.

Az ausztrálok kiváló hálójátékkal 2:0-ra elhúztak, a következő négy gém viszont a hátulról irányító magyaroké lett, aztán 4:4 után egy újabb brékkel Marozsánék szettelőnybe kerültek. A második játszmában 5:4-ig egyetlen bréklabdát láthatott csak a váratlanul gyér közönség, mígnem Saville semmire elvesztette az adogatását. A mérkőzés 1 óra 10 percig tartott.

A párharc negyedik felvonásában Fucsovics lépett pályára a másik éljátékos, Alex de Minaur ellen. A tét az volt, hogy a sydneyi csata győztese részt vehet a DK-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek –, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

Eredmény:
Ausztrália-Magyarország 1-2 – állás a páros után
----------------------------------------------------
John Peers, Luke Saville-Marozsán Fábián, Valkusz Máté 4:6, 4:6

pénteken játszották:
Alex de Minaur-Piros Zsombor 7:5, 6:2
Thanasi Kokkinakis-Fucsovics Márton 6:7 (4-7), 6:1, 3:6

Frissítés: Fucsovics kikapott, Piros meccse dönt Sydneyben

Fucsovics Márton kikapott Alex de Minaurtól szombaton, így a hazaiak 2-2-re kiegyenlítettek a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis Kupa-selejtezőn. Három mérkőzés után meglepetésre 2-1-re vezettek a vendégek, így a magyarok éljátékosa, a világranglistán 35. Fucsovics annak a tudatában állt ki az őt 5 hellyel megelőző riválisa ellen, hogy győzelem esetén a válogatott továbbjut a szeptemberben és novemberben sorra kerülő DK-fináléba.

A 30 éves Fucsovics 30/17-es meccsmérleggel büszkélkedhetett a válogatottban, míg a helyi születésű és Sydneyben már ATP-tornát is nyerő De Minaur 6/5-ös mutatónál tartott. Ami az egymás elleni találkozóikat illeti, eddigi egyetlen összecsapásukat a spanyol állampolgársággal is rendelkező ellenfél nyerte tavaly a torinói DK-döntőben.

A Ken Rosewall Arenában a 87 éves, nyolcszoros Grand Slam-bajnok névadó is látta az első sorból, amint a két éljátékos nagyon magas színvonalon kezd, és főként az alapvonalról próbálja hozni a labdameneteket. Elsőként 4:3-nál Fucsovics jutott bréklabdákhoz, de riválisa hárította őket, majd a nyíregyházi teniszező egy nyolcperces gém végén hozta a szerváját úgy, hogy az egyik ütését még De Minaur is megtapsolta. Így jutottak el a rövidítésig, melyben a magyar 4-2-re vezetett, ám ezután fáradhatatlan riválisa rákapcsolt, és már nem vesztett pontot.

A második játszma rögtön elhozta a mérkőzés első brékjét, az egyre magabiztosabb és szinte minden labdát elérő ellenfél 3:0-ra elhúzott, majd három labdája volt a 4:0-hoz. Az ekkor fáradtabbnak tűnő Fucsovics azonban egy 11 perces gém során kivédekezte ezeket, majd lendületből visszabrékelt, és 4:5-nél a meccsben maradásért adogatott. Három mérkőzéslabdát még hárított, de a negyediket kiütötte, így 2 óra 11 perc elteltével az ATP-rangsor 15. helyén is megfordult De Minaur ünnepelhetett.

Alex de Minaur-Fucsovics Márton 7:6 (7-4), 6:4

Frissítés: Piros veresége, kikaptak a magyarok Sydneyben

Piros Zsombor kikapott Thanasi Kokkinakistól, így a magyarok 3-2-es vereséget szenvedtek a Sydneyben rendezett Ausztrália-Magyarország tenisz Davis Kupa-selejtezőn.

Három mérkőzés után még 2-1-re vezettek a vendégek, ezért a hátralévő két egyes meccsből elég volt egyet hozni a továbbjutáshoz. Fucsovics Márton azonban nem bírt Alex de Minaurral, így mindkét csapat második számú játékosa, azaz Piros és Kokkinakis vívta a mindent eldöntő csatát mintegy háromezer néző előtt.

A világranglistán 240. magyar játékos rögtön elvesztette az adogatását, 99. helyezett ellenfelének a szervái viszont sebezhetetlennek bizonyultak, így 36 perc elteltével a görög származású Kokkinakis került szettelőnybe úgy, hogy adogatóként összesen öt pontot vesztett.

A tenyeressel keményen irányító rivális – aki párosban megnyerte a januári Australian Opent – a folytatásban is alig rontott, és 3-4 ütésből hibára tudta késztetni a melbourne-i Grand Slam-torna 2017-es junior bajnokát. A 22 éves magyar nem találta az ellenszert Kokkinakis gyorsításaira, a bréklabda továbbra is vágyálom maradt, így 1 óra 25 perc elteltével az ellenfél és a hazai válogatott ünnepelhetett.

Thanasi Kokkinakis-Piros Zsombor 6:4, 6:4

Az ausztrálok sikerük révén részt vehetnek a Davis Kupa-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek –, míg a magyarok ugyancsak szeptemberben osztályozót vívnak a világcsoportban maradásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!