„Nem vagyok seggfej, hogy tönkretegyem mások versenyét” – egy holland gyorskorcsolyázó leállt ellenfele kedvéért

2022. február 18. – 14:30

„Nem vagyok seggfej, hogy tönkretegyem mások versenyét” – egy holland gyorskorcsolyázó leállt ellenfele kedvéért
Laurent Dubreuil ünnepli második helyét, háttérben a becsorgó Kai Verbij – Fotó: Vincent Jannink/ANP/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres száma a nagy verseny mellett egy sportszerű jelenetet is hozott. A holland Kai Verbij a saját jó eredményét is feláldozva utat engedett a vele párban korcsolyázó kanadai Laurent Dubreuil-nek, aki ennek is köszönhette olimpiai ezüstérmét.

A nagypályás gyorskorcsolyában az egyéni számokban párokban teljesítenek időfutamokat az indulók, és hogy a pályaelőnyőket kiegyenlítsék egy meghatározott szakaszon a korcsolyázók sávot váltanak. Aki addig kint volt, az kerül belülre, és fordítva. Ha egyszerre és ugyanott váltanak a versenyzők, akkor egymást is lassíthatják. Pekingben ezt akarta elkerülni Verbij, aki éremre is esélyesnek tartottak.

Hatszáz méternél Dubreuil állt jobban, még az addigi legjobb időnél is hét tizeddel gyorsabb volt. Az utolsó sávváltáshoz valószínűleg egyszerre érkezett volna a belül korcsolyázó Verbijjel, emiatt a holland úgy döntött, hogy nem hajt tovább. Előzékenyen maga elé engedte, és teljesen kiengedve csúszott a célig, a legrosszabb időeredményt futva az utolsó, 30. lett.

A kanadai veszített tempójából, egy ezüstérmet így is szerzett 40 századmásodperccel egy másik holland, Thomas Krol mögött.

Sokan azt hitték, hogy Verbij egyszerűen elkészült az erejével, de a holland szerint más volt a háttérben.

„Amikor kiléptem a belső sávból, láttam a nagyobb végsebességét, és tudtam, fel kell állnom, különben tönkreteszem a versenyét, és én nem vagyok az a seggfej. Nem vagyok dühös, de egy kicsit szomorú vagyok azért, hogy ennek pont most kellett megtörténnie. Kár, de ez az élsport. Nem volt szerencsém, és ez kemény dolog. Siránkozhatok emiatt, de igen, megtörtént, és nem tehettem mást.”

Eredmények:
1. Thomas Krol (Hollandia) 1:07,92 perc
2. Laurent Dubreuil (Kanada) 1:08,32
3. Haavard Holmefjord Lorentzen (Norvégia) 1:08,48

(via Eurosport.com)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!