A befektető rátámadt az elnökre, teljes a krízis a Herthánál

2022. február 17. – 10:58

A befektető rátámadt az elnökre, teljes a krízis a Herthánál
Lars Windhorts 375 milliója ellenére nincs előrelépés, a háttérben Werner Gegenbauer elnök – Fotó: Adreas Gora/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző német bajnoki fordulóban a Hertha BSC úgy kapott ki az utolsó helyen álló, és szinte biztos kiesőnek elkönyvelt Fürth stadionjában, hogy már az első percben hátrányba került. A 2-1-es vereség után a 14. helyre csúszott vissza a berlini klub, az osztályozót jelentő 16. helytől egy pontra állnak, a már kieső helyen álló Stuttgarttal szemben még négy pont az előnyük. A csapat ebben a naptári évben még nem győzött, még decemberben verték a Dortmundot 3-2-re, a november végén Dárdai Pál helyére kinevezett Tayfun Korkut legfontosabb sikere ez volt. Korkutnak van még egy győzelme négy vereség mellett, de a Német Kupában az Union Berlin búcsúztatta a csapatot. A szurkolók nehezen viselik a válságot, a Bayern elleni vereség után egy zárt edzésre vagy nyolcvanan betörtek, hogy kicsit elbeszélgessenek a játékosokkal, és eszükbe sem jutott, hogy később elnézést kérjenek ezért.

Ebben a helyzetben öntött olajat a tűzre Lars Windhorst befektető, aki eddig 375 millió eurót invesztált az egyesületbe. A terve, hogy Berlin futballban is csatlakozzon Európa legnagyobb városai – London, Párizs és Madrid – mellé, egyelőre csak álom. Ráadásul a város kisebbik csapata, az Union lépett ki a nemzetközi színtérre, ha nem is a BL-ben, de a Konferencialigában játszhatott, amire pillanatnyilag esélye sincs a nagyobb és népszerűbb klubnak.

Windhorst nagyon kemény kritikát fogalmazott a klub irányítói, Ingo Schiller pénzügyi igazgató és Werner Gegenbauer elnök felé. A nyáron kinevezett Fredi Bobiccsal egyelőre még türelmes, bár az érzékenyen érintette, hogy a sportigazgató Los Angelesbe utazott a hétvégén a Super Bowlra, és nem volt ott a csapat mellett Fürthben.

„Arra számítottam, hogy a Herthánál racionális és előrelátó emberek dolgoznak, akik hozzám hasonlóan tartós sikerre vágynak. Az elmúlt hónapok ráébresztettek, hogy néhány embert csak a hatalom fenntartása, és egy klikk kiszolgálása érdekel. Sohasem adom fel, és nem hagyhatom, hogy 375 millió eurót elégessenek. A tervem meg fogom valósítani, még ha több ideig is tart, mint gondoltam, mert eddig csak hátrányokkal járt ez a tranzakció” – mondta a Capital nevű magazinnak.

Windhorst szavaira nyomban reagált a klub, nem értik, miről beszél, hiszen a döntéseket együtt hozzák meg. A szurkolói reakció sem maradhatott el, egy elkeseredett transzparensen üzentek a klub vezetőinek:

„Fogadjátok el, hogy a kiesés ellen kell harcolni, de együtt!”

A berlini újságok elkezdték értelmezni a befektető szavait, aki a német szabályok értelmében elnök nem lehet, de a támadás egyértelműen az elnök ellen irányul. A 14 éve hivatalban lévő Gegenbauer a klubon belül sem túl népszerű, mert a legutóbbi választáson ugyan nem volt ellenjelölt, mégis csak 54 százalékkal választottak újra. Windhorst szerint a modernizációnak az elnök a gátja – írta a Berliner Zeitung.

A Morgenpost azt állapította meg, hogy Windhorst a legrosszabb időszakra időzítette a támadását, mert most nyugalomra lenne szükség, nem az indulatok felkorbácsolására. Ráadásul, amiket elmondott, Jürgen Klinsmann egyszer már megfogalmazta két évvel ezelőtti távozásakor. Az viszont tény, Windhorst százmilliói nélkül a klubot keményebben érintette volna a válság, hiszen a nézők nem mehettek meccsre. Más kérdés, hogy az általa adott pénzből a játékosokat különösebb koncepció nélkül szerződtették, és most sincs világos terv.

Hogy Tayfun Korkut edzővel vívhatják-e meg a kiesés elleni csatát, az még kérdéses. Bobic a PSV-nél dolgozó Roger Schmidtet látná szívesen a kispadon, de a szakember kivásárlása nem lesz könnyű, már ha egyáltalán lelkesedik a feladatért. Mindenesetre felvette vele a kapcsolatot a Sport Bild információi szerint.

Az 1990-es világbajnok német csapat kapitánya, Lothar Matthäus az egyik tévéműsorban mindenesetre hibának nevezte Dárdai Pál november végi menesztését, mert ha az is volt a vád ellene, hogy fantázia nélkül játszik a csapat, és nem látszik a fejlődés, a legutóbbi mérkőzéseken még siralmasabb volt a teljesítmény. Dárdainak szeptemberben volt egy érzelmekkel teli nyilatkozata, amiben azt taglalta, hogy a Hertha a nagy edzőt keresi, őt viszont kis edzőnek könyvelték el. A jelent nézve egyre valószínűbb, hogy már akkor súlyos feszültségek voltak a felszín alatt.

A Hertha a jó formába lendülő Lipcsét fogadja vasárnap este, egy újabb vereség a szabadesés felé irányíthatja a klubot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!