A zsűri olimpiai bronzhoz juttatta, de a síkrosszos inkább lemondott volna erről

2022. február 17. – 09:26

A zsűri olimpiai bronzhoz juttatta, de a síkrosszos inkább lemondott volna erről
A női síkrossz döntőjének versenyzői várakoznak a zsűri döntésére – Fotó: Angelika Warmuth/dpa/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A téli olimpián a női síkrossz döntője után tovább tartott a videózás, mint maga a futam, és végül a svájci Fanny Smithtől elvették a bronzérmet. A döntéssel az ezzel jól járó, a negyedikről a harmadik helyre előrelépő Daniela Maier sem értett egyet.

A síkrosszban döntött kanyarokkal, ugratókkal, buckákkal tarkított pályán négy versenyző száguld egyszerre lefelé a lejtőn, és szinte elkerülhetetlen a testi kontaktus. A női döntőt a svéd Sandra Naeslund nyerte a kanadai Marielle Thompson előtt, mögöttük Smith és Maier jött át a célvonalon.

A futamban látványos kiszorítósdi nem történt, mégis hosszasan nézték vissza. A zsűri egy olyan esetet látott szabálytalannak, amikor Smith egy bukkanó után oldalra lépett, és ezzel akadályozta Maiert. A svájcinak valóban tudatos volt a mozdulata, de mindezt azért tette, hogy ne akadjon fenn az előtte lelassuló Thompsonban. Az érintkezéstől egyébként Maier sem zökkent ki látványosan.

Miután a zsűri a legutolsó helyre sorolta Smitht, a svájci vitatkozni kezdett az egyik bíróval, és Maier is megerősítette, semmi sportszerűtlenség nem történt a futam közben. A német is értetlenül állt az eset előtt, egyáltalán nem tűnt boldognak attól, hogy az ölébe hullott egy bronzérem.

„Ez a döntés teljes nonszensz! Mindenki meglepődött” – mondta Ralph Pfäffli a svájciak vezetőedzője, aki azt is megjegyezte, hogy nincs értelme fellebbezniük a döntés ellen. Pfäffli is úgy látta, Smith síléce az előtte haladó síző miatt ment ki oldalra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!