Jogosan zárta ki a magyar főbíró a magyar gyorskorcsolyázókat az olimpián

2022. február 16. – 13:59

Jogosan zárta ki a magyar főbíró a magyar gyorskorcsolyázókat az olimpián
Jászapáti Petra lecsúszott a B döntőről a kizárása miatt – Fotó: Anne Christine Poujoulat/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya versenyei befejeződtek szerdán. A nők 1500-on versenyeztek, még az első nap bronzérmes váltó két tagja, Kónya Zsófia és Jászapáti Petra is érdekelt volt ezen a távon.

Kónya a negyeddöntőben túlzottan bevállalósan előzött egyet, a válla érintette a kazah Tyihonova vállát, ezért büntetni kellett. A főbíró most az a Pádár Beáta volt, akinek a megérkezése után pozitív lett a koronavírustesztje, ezért a karanténhotelbe helyezték, ahonnan csak múlt vasárnap engedték ki. Pádár panaszkodott is amiatt, hogy sem gyógyszert, sem vitamint nem kapott, noha nem érezte magát jól magát mindig. Pádárnak kellett most ezt a hálátlan döntést meghozni, így Kónya a harmadik olimpiáján nem jutott el az elődöntőig.

Jászapáti Petra remekül versenyzett a negyeddöntőben, simán továbbjutott, az elődöntőt végül a harmadik fejezte be a futamot, de előtte az egyik kanyarban meglökte japán ellenfelét, aki pedig kisodorta az amerikai Santost. Pádár most sem volt elfogult, kizárta Jászapátit, aki így most nem szerepelhetett a B döntőben, mint ötszázon vagy éppen ezren.

A férfiak versenyét az 5000 méteres váltó zárta, a címvédő magyarok most a B döntőben voltak érdekeltek, mert az elődöntőben egy elhibázott váltás után csak negyedikek lettek. A hollandok öt körrel a vége előtt megléptek, ötméteres előnyt harcolt ki, a Liu testvérek viszont rákapcsoltak az utolsó szakaszon, és behozták az első helyre a csapatot. Liu Shaolin Sándor a külső ívről tért át a belsőre az utolsó métereken, könnyedén előzött, és elegánsan haladt át a célvonalon.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország összesítésben hatodik lett, az aranyérem Kanadába került. A 37 éves kanadai Charles Hamelin győzelemmel búcsúzott. Magyarország 10-15 olimpiai pontot szeretett volna az olimpiáról, végül hússzal fejezte be a szereplését.

„Szerettük volna megnyerni, megnyertük, felkészülünk 4 év alatt Milánóra” – ígérte meg Liu Shaolin az M4 kamerája előtt. Szerinte fellélegezhettek az ellenfelek, hogy a döntőből kimaradtak a magyarok. Liu Shaoang elfáradt ezúttal is, de érzése szerint az igazságtalanságok ellenére is sokat lehetett tanulni ezekből a napokból.

A pénteken rosszul váltó 19 éves Nógrádi Bence azt mondta, az előző taktika nem volt benne a lábában, ez a mostani igen. „Nagyon nehéz volt lelkileg átverekedni magam az előző napokban. Sikerült feldolgozni a történteket. Egy ajándék volt ez az olimpia, hiszen egy éve edzek együtt Sanyiékkal” – magyarázta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!