Az olimpia legnagyobb összeomlása az orosz biatlonváltó aranyérmébe került

2022. február 15. – 09:46

Az olimpia legnagyobb összeomlása az orosz biatlonváltó aranyérmébe került
Eduard Latyipov utolsó lövészetén elment az oroszok aranyérme biatlonban – Fotó: Stanislav Krastilnikov/Tass/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok az utolsó lövészetig nagy fölénnyel vezettek a férfi biatlonváltóban, de Eduard Latyipov összeomlott, és rengeteg lövőhibája miatt csak a bronzéremért küzdhetett az olimpián.

A biatlon mindig magában hozza a nagy fordulatokat, hiszen a lövőhibák teljesen fel tudják forgatni a sorrendet, de ami a téli olimpián történt, arra azért nagyon kevés példa van. A férfi váltókban országonként négy-négy biatlonista indult, és a 7,5 kilométeres sífutótávjuk közben ötször fekve és ötször állva lőttek a céltáblákra. A váltók könnyítése, hogy a lövőhibáért nem jár automatikusan büntetőkör, az öt lövés után három póttöltényt is felhasználhatnak a versenyzők, ha még ezek után is marad fenn tábla, csak akkor kell futni pluszban.

Az első embereknél még úgy nézett ki, hogy az éremesélyes norvégok szálltak el teljesen. Stulma Holm Laegreid rögtön negyven másodperc hátrányt szedett össze, mert egy büntetőkört is kellett futnia. Az oroszok a franciákkal és a belaruszokkal a nyakunkon haladtak ekkor az élen.

A második szakasz végére már egyedül érkezett az orosz Alekszander Loginov, 36 másodperces előnnyel válthatott Makszim Cvetkov, aki két hibátlan lövészettel még növelni is tudta ezt a különbséget. Az utolsó orosz váltótag, Latyipov a fekvő lövészetben magabiztos volt, egyet sem hibázott, és perc körülire hízott az előnye, már a markában érezhette az aranyérmet.

Ilyen különbségnél beoszthatta erejét, és a lövészetnél sem kellett sietnie. A biatlonpályán nehéz körülmények között kellett lőni, időnként megerősödött a szél. Latyipovot viszont valószínűleg nem ez zavarta meg, hanem a ránehezedő tét miatt vált körülményessé. A lassúság sem segített, öt lövéséből csak egy talált, ekkor már biztos volt, hogy büntetőkört fut, majd a három póttöltényből is elszórt egyet, megkapta ezzel a második büntetőkörét. Latyipov lassan is lőtt, a büntetőkörök pedig legalább 40 másodperc időveszteséget jelentettek, így az időközben befutó norvégok és franciák gondolkodhattak már inkább aranyban.

Az utolsó norvég váltótag Vetle Sjaastad Christiansen gyorsan lerendezte a lövészetet, hibátlan volt, és elsőként hagyta el a lőteret, a 21 másodperces előnyt pedig gond nélkül meg kellett őriznie a franciákkal szemben. Ez sikerült is, így Norvégia hatalmas fordítással szerezte meg az aranyérmet. A francia Quentin Fillon-Maillet-nak sem kellett nagyon hátrafelé tekingetnie, mert tőle 20 másodpercre volt Latyipov, nem forgott veszélyben az ezüst.

Az orosznak viszont küzdenie kellett, mert a német Philipp Nawrath 10 másodpercre is megközelítette. Latyipovnak végül sikerült megtartania az előnyt, és legalább a bronzérmet megmentette magának és az oroszoknak.

A norvégok közül Johannes Thingnes Bö már harmadik aranyát szerezte Pekingben, ő győzött sprintben is, és az első helyet szerző vegyes váltóban is tag volt.

Eredmények, 4x7,5 km férfi váltó:
1. Norvégia (Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:19:50,2 óra
2. Franciaország (Fabien Claude, Émilien Jacquelin, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet) 27,4 másodperc hátrány
3. Orosz Olimpiai Csapat (Szajd Karimulla Halili, Alekszandr Loginov, Makszim Cvetkov, Eduard Latyipov) 45,3 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!