16 magyar olimpiai aranyérmet remél 2030-ig az új MOB-elnök

2022. február 14. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2022. 02. 14-én 14:54-kor:

A MOB később javította a szöveget, eszerint Gyulay nem a párizsi olimpián, hanem a 2030-ig tűzte ki célkén a 200. magyar olimpiai arany megszerzését.

Korábban írtuk:

Párizsra kitűzzük a 200+200 célt, azaz legyen a párizsi olimpián 200 fős a magyar csapat és szerezzük meg a 200. olimpiai aranyérmünket – jelentette be Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság január végén megválasztott elnöke. Az 57 éves sportvezető a MOB honlapján azt írta, hogy még 1988-ban kajakos olimpiai bajnokként került a MOB tagjai közé, majd három olimpiát felölelő sportpályafutása után sem szakadt el a mozgalomtól.

„2009-ben a MOB egyik alelnökévé választottak, én voltam felelős az első ifjúsági olimpiáért. Borkai Zsolt vezetése alatt elnökségi tagként vettem részt a munkában. 2017-től nem vállaltam tovább ezt a feladatot a jogosítványait vesztett szervezet életében, de MOB-tagként nem távolodtam el teljesen. Az elmúlt hónapokban kialakult, és decemberben bizalmatlanságig fokozódó helyzetben úgy éreztem, hogy segíthetek. Az érezhető bizalomvesztés miatt már a novemberi közgyűlést követően is foglalkoztatott a gondolat, hogy mit tennék én egy ilyen helyzetben, de számomra is váratlanul elég gyorsan kellett döntést hoznom arról, hogy ezt elnökként megpróbálom végrehajtani” – fejtette ki Gyulay, hozzátéve, jelenleg Párizsig gondolkodik, erre a bő két és fél esztendőre tervez.

Az MTI szemléje szerint Gyulay „szép és nagy” feladatként tekintett vezetői pozíciójára korábban a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnél vagy a Hungaroring Zrt-nél, de kevésbé érintette meg érzelmileg, mint a MOB-elnökség. A célokról is beszélt: eszerint Párizsra kitűzik a 200+200 célt, azaz legyen a párizsi olimpián 200 fős a magyar csapat és szerezzék meg a 200. olimpiai aranyérmet.

A legutóbbi, tokiói játékokon 173 fős volt a magyar küldöttség, és Magyarország 184 olimpiai bajnoki címet szerzett eddig. „A pekingi téli olimpia idején sajátos aspektus, hogy a 2008-as pekingi nyári játékok során a mélyponton voltunk. A három aranyérem jól tükrözte az egész magyar sport állapotát. Utána új korszak kezdődött. Kezdődjön most is új korszak, ideje, hogy megtaláljuk a MOB új helyét a magyar sportban” – fűzte hozzá Gyulay.

A pekingi téli olimpiai játékokon Liu Shaoang szerzett aranyérmet, amikor megnyerte a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres döntőjét, ezzel megszerezte a 184. magyar aranyérmet. Gyors fejszámolás alapján úgy tűnik, Gyulay Zsolt a párizsi olimpiától 16 aranyat remél, ami eddig egyszer jött össze, 1952-ben, Helsinkiben, azóta 11-nél több aranyérmet nem tudott gyűjteni a magyar küldöttség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!