A bobos Humphries az első nő, aki két országnak is olimpiai bajnoki címet szerzett

2022. február 14. – 14:37

A bobos Humphries az első nő, aki két országnak is olimpiai bajnoki címet szerzett
Kaillie Humphries harmadik aranyérmét szerezte a téli olimpiákon – Fotó: Francois-Xavier Marit/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kaillie Humphries lett az első nő, aki két országnak is olimpiai bajnoki címet szerzett. Az eredetileg kanadai bobos most az Egyesült Államoknak nyert aranyat, a téli olimpián először szereplő egyes bobban.

Humphries az olimpia előtt két hónappal szerzett amerikai állampolgárságot, így minden akadály elhárult szereplése elől. A bobos korábban kétszer is nyert már olimpián (2010-ben és 2014-ben), de 2018-ban panaszt nyújtott be, hogy korábbi edzője verbálisan és érzelmileg is bántotta. Az ügyet kivizsgálták, de az eljárás nem tárt fel olyan bizonyítékot, ami igazolta volna a zaklatást. Humphries ezek után döntött úgy, hogy nem versenyez többé Kanadának, és amerikai állampolgárságot szerez.

Humphries szinte könnyedén szerezte meg a monobob (ezt a számot csak nőknek rendezik) első aranyérmét. Már az első két futam után több mint egy másodperccel vezetett, ami egy olyan sportágban, mint a bob, óriási előnynek számít. A harmadik futamban még inkább növelte az előnyét, így a negyedikre már egy óvatosabb menet is belefért.

„Ez az arany érzelmileg többet jelent, bár minden olimpiai felkészülés különbözik. Arra kényszerültem, hogy az eredeti nemzetemet elhagyjam. Harcolnom kellett. Sok ember megpróbált visszatartani az utunkon. És elég sok akadályon kellett átverekednem, hogy ideáig jussak” – nyilatkozta Humphries.

Eddig csak két olyan sportoló volt, aki két országnak is szállított olimpiai aranyat. A rögbis Daniel Carroll 1908-ban Ausztráliának, majd 1920-ban az Egyesült Államoknak nyert, míg a grúz születésű Kaki Kakiasvili előbb az orosz Egyesített Csapatnak nyert 1992-ben, míg 1996-ban és 2000-ben már Görögország ünnepelhette bajnokaként.

Eredmények, bob, női egyes:
1. Kaillie Humphries (Egyesült Államok) 4:19.27 perc
2. Elana Meyers Taylor (Egyesült Államok) 4:20.81
3. Christine de Bruin (Kanada) 4:21.03

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!