Megvan Finnország első aranya Pekingben, Niskanen a sífutás királya

2022. február 11. – 09:35

Megvan Finnország első aranya Pekingben, Niskanen a sífutás királya
Iivo Niskanen a célegyenesben, nagy versenyt futott – Fotó: Pierre Philippe Marcou/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpia pénteki versenynapján a férfi 15 kilométeres, egyéni indításos versenyt rendezték meg sífutásban; ezt tartják az egyik legnagyobb presztízsű számnak.

A síatlonban (15 kilométer klasszikus, 15 kilométer szabad stílusban) elképesztő fölénnyel győztes orosz Bolsunov legnagyobb kihívója, egyben a legnagyobb favorit a finn Iivo Niskanen volt.

Szokásához híven a finn erősen kezdett, az ellenőrző pontoknál végig vezetett. Az első, három kilométeres szakasz után már 10 másodperc volt az előnye, amit folyamatosan növelt. Mivel remekül osztotta be az erejét, az utolsó kilométereken sem forgott veszélyben a győzelme. Ahogy célba ért, a levegőbe csapott, már tudta, nem veszélyeztetik az első helyét, noha Bolsunov még a pályán volt. A célban az orosz Bolsunov 23 másodpercet kapott tőle, a harmadik helyen a norvég Klaebo zárt.

Finnországnak ez volt az első aranyérme Pekingben, miután csütörtökön lehetetlenül kicsi különbséggel, mindössze négy tizeddel kapott ki a nők 10 kilométeres versenyében Kerttu Niskanen.

Négy tized hiányzott ahhoz, hogy ne ünnepelhessen a finn testvérpár mindkét tagja.

Niskanennek ez volt pályafutása harmadik aranyérme, négy éve 50 kilométeren volt a legjobb, 2014-ben csapatsprintben.

Az előző olimpián 15 kilométeren győztes svájci Dario Cologna a 44. helyen futott be, igaz, akkor szabad stílusban teljesítették a távot. 2014-ben klasszikus stílusban is ő nyert. A verseny egyetlen magyar indulója, Kónya Ádám a 80. helyen végzett, nagyjából nyolc perccel elmaradva a győztestől.

A végeredmény:

  1. Iivo Niskanen – 37:54,8
  2. Alekszandr Bolsunov – 38:18,0
  3. Johannes Klaebo – 38:32,3

A sílövészetben a nők 7,5 kilométeren versenyeztek, a norvég Marte Olsbu Roeiseland élete legjobb versenyével, lövőhiba nélkül, magabiztosan nyert, és fél percet verte a svéd Elvira Öbergre. A harmadik helyen az olasz Dorothea Wierer ért célba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!