Hatodik lett az olimpián egy magyar alpesi síelő, de Izraelé ez a kiemelkedő eredmény

2022. február 10. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el az alpesi síelők között Szőllős Barnabás a pekingi téli olimpián, ahol alpesi kombinációban a hatodik lett, igaz, Szőllős ezt izraeli színekben szerezte.

Szőllős eddig három számot vállalt az olimpián, korábban lesiklásban és szuper-G-ben is 30. lett. Az alpesi kombináció egy gyors és egy technikai számot foglal magában, egy lesiklófutam után egy szlalomot is teljesíteniük kell a sízőknek. A két nagyon különböző képességet igénylő szám nem a legnépszerűbb, ritkán sikerül kiegyenlíteni az esélyeket, Pekingben is összesen csak 27 nevező volt.

A lesiklásban a norvég Aleksander Aamodt-Kilde volt a leggyorsabb, Szőllős holtversenyben a 11. helyen végzett a francia Alexis Pintaurult-val, 1,92 másodperces hátrányt összeszedve a szlalom előtt, de a nagy esélyesek az osztrák Marco Schwarz és Johannes Strolz voltak, akik jó szlalomosként 1 másodpercen belül voltak Kildéhez képest.

A norvég, ahhoz képest, hogy két éve nem gyakorolta a számot, jó tempóval, nagyobb hiba nélkül lejött a műlesiklópályán, reménykedhetett az éremben. A kanadai James Crawford ráijesztett, csak kilenc századmásodperccel maradt mögötte.

Strolz aztán át is vette az első helyet egy szemre is szép menettel, nagyon jól megérezte a pálya ritmusát. A másik osztrák, Schwarz jól kezdett, de később görcsössé vált, több mint egy másodperccel maradt honfitársa mögött. Ekkor a negyedik helyre sorolt be, de végül a svájci Murisier is megelőzte.

Szőllős Barnabás izraeli színekben versenyezve hatodik lett kombinációban az olimpián – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Szőllős Barnabás izraeli színekben versenyezve hatodik lett kombinációban az olimpián – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A szintén nagyon jó szlalomos Pintaurult kockáztatott, nagy tempóval vágott neki a pályának, de ez hamarosan megbosszulta magát, és kiesett. Szőllős sem fogta vissza magát, és ugyan voltak hibái az alsó részen, övé lett a második legjobb szlalomos idő, és ezzel a hatodik helyre lépett. Az utána induló sízők közül már senki nem veszélyeztette.

Szőllős Barnabás két testvérével együtt, a Pekingben szintén versenyző Noával és Benjáminnal 2018-ban váltottak országot, miután összekülönböztek a Magyar Síszövetség akkori vezetésével. A vita tárgyát a sízők sportorvosi igazolása jelentette, Szőllőséket kilenc hónapra el is tiltották. Később a család azt mondta, hogy azért büntették őket, mert kritizálták a szövetség gazdálkodását, ezért döntöttek az országváltás mellett. Azért esett Izraelre a választásuk, mert az apa, Szőllős Péter kettős állampolgár, valamint edzőként és szövetségi kapitányként is dolgozott korábban Izraelben.

Magyarország legjobb alpesisí-eredményét Miklós Edit érte el, aki Szocsiban 7. lett lesiklásban, míg a legjobb férfi eredmény Kozma Péteré, aki 1984-ben szlalomban 18. lett.

Eredmények:
1. Johannes Strolz (Ausztria) 2:31.43 perc (lesiklás: 1:43,87 perc/műlesiklás: 47,56 mp)
2. Aleksander Aamodt Kilde (Norvégia) 2:32,02 (1:43,12/48,90)
3. James Crawford (Kanada) 2:32,11 (1:43,14/48,97
…6. Szőllős Barnabás (Izrael) 2:33,18 (1:45,04/48,14)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!