A téli olimpia legextrémebb helyszíne akár az Inotai hőerőműben is lehetne

2022. február 9. – 06:46

A téli olimpia legextrémebb helyszíne akár az Inotai hőerőműben is lehetne
Egy acélmű területén állították fel a pekingi olimpia síakrobatikához szükséges rámpáját – Fotó: Manan Vatsayana/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Igazából a pekingi olimpia minden helyszínét különlegesnek tekinthetjük, hiszen mindenhol csak műhavat találunk, de a legnagyobb értetlenséget a síakrobaták big air száma övezi, ami úgy néz ki, mintha a lepusztult Inotai hőerőműben ugrálnának a sízők.

A téli olimpiákon vakító fehér tájhoz, hóval meghintett fenyvesekhez vagyunk hozzászokva, itt meg hatalmas betonszürke épületeket kapunk, négy nagy hűtőtornyot is, hasonlókat, mint Inotán. A közösségi médiában vad elképzelések is születtek, például, hogy egy kiszuperált atomerőműhöz vitték a síelőket, de az is felmerült, hogy Homer Simpson munkahelyét láthatjuk viszont.

Egyik sem talált, mert a big airhez szükséges 64 méter magas, 164 méter hosszú rámpát egy acélmű területén állították fel. A most Sougang Park néven futó területen az ipari létesítményeket már a 2008-as olimpiai előtt bezárták, hogy csökkentsék valamelyest a Pekingben jellemző pokoli nagy szmogot. Azóta fejlesztések indultak a területen, sportlétesítmények, vendéglátóhelyek és irodaépületek kaptak helyet, de mesterséges tavat és zöldterületet is létesítettek, majd 2019-ben megnyitották a revitalizált városrészt.

A versenyzők véleménye megoszlik az egyetlen belvárosi helyszínről, valaki hiányolja a megszokott havas tájat, és szerintük semmi keresnivalójuk egy gyártelep közepén, de például a női győztes Ku Aj-ling Eileen le volt nyűgözve.

„A helyszín fantasztikus. Úgy értem, nézz körül, sehol máshol nincs hó. És valahogy, amikor ezen a helyen síelsz, úgy érzed, mintha valahol egy gleccseren lennél” – mondta.

„Amikor először voltam a tetején, kicsit csalódott voltam, mert amikor a csúcson vagyunk, általában sok hegyet látunk. De amikor a fények kigyulladnak, az tényleg csodálatos” – nyilatkozta a francia Antoine Adelisse.

Hogy egy rozsdaövezetbe vittek olimpiai versenyt, az a szervezők fenntarthatósági törekvéseivel is összhangban van. Azt persze sajnálhatjuk, hogy nem valósultak meg maradéktalanul a terület főépítészének tervei. Csang Li azt szerette volna, ha az egyik hűtőtoronyba liftet tesznek, és mesterséges lejtő magából a toronyból indult volna. A tornyokhoz végül nem mertek nyúlni, mert nagy valószínűséggel összeomlottak volna, megpróbálnak lyukat ütni rajtuk.

A tervek szerint a rámpa az olimpia után is itt marad, és nemzeti edzőközpontot is létesítenek a Saogang Parkban.

(via Reuters, Abc.net.au)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!