Tizenhat éve nagyképűsködése miatt bukta el az aranyat, azóta küzdött, hogy olimpiai bajnok legyen

2022. február 9. – 09:52

Tizenhat éve nagyképűsködése miatt bukta el az aranyat, azóta küzdött, hogy olimpiai bajnok legyen
Meryeta Odine, Lindsey Jacobellis és Chloe Trespeuch a snowboard krossz döntőjében – Marco Bertorello/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lindsey Jacobellis 2006-ban már karnyújtásnyira volt az olimpiai aranyéremtől snowboard krosszban, de hatalmas előnye tudatában egy teljesen felesleges trükköt mutatott be az egyik ugratón. A trükk megvolt, de a leérkezés már nem, az amerikai deszkás elesett, és közben a svájci Tanja Frieden elvitte előle az első helyet, Jacobellis csak másodikként tudott átcsúszni a célon.

Jacobellis közel két évtizeden át volt a krossz kiemelkedő alakja, a szám ötszörös világbajnoka, és az X Gameseken is halmozta az aranyakat, 2003 és 2016 között tíz győzelmet szerzett. Az olimpiákon viszont nem ment ennyire neki, 2010-ben az elődöntőjét szúrta el egy rossz landolás után, majd 2014-ben bukott az elődöntőben. 2018-ban a legjobb négy közé verekedte magát, és ugyan a döntő futamban jobbára ő vezetett végül csak negyedik lett, három ezredmásodperccel maradt le a dobogóról.

A pekingi döntőben nem voltak ilyen problémái, hamar az élre állt, és az utolsó ugrató után is tisztán vezetett. A cél előtt óvatosan már ünnepelt, és elérte régóta kergetett célját az olimpiai aranyat. Utolsó lehetősége volt ez, mert a 36 éves snowboardos már korábban jelezte, hogy visszavonul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!