Feuz nyerte az alpesi sí királyszámát az olimpián, az örök második pedig újra második lett

2022. február 7. – 06:48

Feuz nyerte az alpesi sí királyszámát az olimpián, az örök második pedig újra második lett
A svájci Beat Feuz lett a lesiklás olimpiai bajnoka Pekingben – Fotó: Joe Klamar/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Beat Feuz nyerte az alpesi sí királyszámát, a férfi lesiklást a pekingi téli olimpián. A svájci egy tizedmásodperccel verte a 41 éves Johan Clarey-t, aki továbbra is pályázhat az örök második címre.

Még el sem kezdődött a pekingi olimpián az alpesi sí, néhányan máris botrányt kiáltottak. A leggyorsabb számot, a lesiklást elsősorban biztonsági okokból úgy szokták megrendezni, hogy legalább két hivatalos edzésnapot is tartanak a pályán. Jancsingban három lehetőség is volt, illetve lett volna, de a szombati tréninget három versenyző lesiklása után törölték, mert rendkívül erős szél fújt. A versenyigazgató Markus Waldner a sízők testi épsége érdekében döntött úgy, hogy jobb nem kockáztatni. A pályabejárás a versenyen döntő lehet, és most még inkább szükségük volt a versenyezőknek minden alkalomra, mert a koronavírus-járvány miatt még tesztversenyeken sem ismerhették meg a terepet a korábbi években.

Néhányan megpróbálták meggyőzni a versenyigazgatót, hogy engedje őket lejönni vastagabb, nagyobb légellenállást, ezért lassabb sebességet biztosító ruházatban, de Waldner hajthatatlan maradt. A norvég Kjetil Jansrud ezután fakadt ki, hogy őt meglopták azzal, hogy nem jöhetett le, és nem lesz fair a verseny, hiszen három síelő kivételezett helyzetbe került. Az pedig sokakat felbosszantott, hogy Jansrud szerint Waldner diktátorként viselkedett, és nincs meg a szükséges kommunikáció a versenyzők felé.

A jancsingi lejtőt egyébként műhő borítja, és több versenyző szerint tökéletesen van előkészítve, nagyon jól csúsznak rajta a lécek. Az egyik nagy esélyes, Aleksander Aamodt Kilde a második edzés után arról számolt be, hogy több ponton erősen befújt a szél, így volt, hogy 60 métereset is ugrott, ami azért nem feltétlenül előnyös. Mások pedig attól tartottak, hogy a kiszámíthatatlanul fújó szél az eredményekbe is beleszól majd, nem mindegy, hogy kit és hogyan tol meg például a hátszél. A szél vasárnap is központi kérdés maradt, az eredetileg akkora kitűzött futam rajtját először tologatták, majd úgy döntöttek, hogy egy másik napon kell megrendezni a lesiklást. Így került át hétfőre, amikor már tiszta, szélmentes idő várta a síelőket.

A 43 fős mezőnyből az első húsz induló bármelyike esélyes volt a dobogóra, de Kilde melllett az idén három szakágban is eredményes Marco Odermatt, a lesiklásban mindig váratlant húzó Beat Feuz, az olasz Dominik Paris. és három osztrák, Max Franz, Vincent Kriechmayr és Matthias Mayer számított igazán favoritnak. Az indulók között ott volt Szöllős Barnabás is, de ő már az izraeli színeket képviselte.

Elsőként Kriechmayr jött le, szemre nagyobb hiba nélkül, de nem túl sok kockázatvállalással, az osztrák 1:43,45-tel adta meg az alaphangot. Utána következett a német Dominik Schweiger, akit megdobott egy bukkanó, és csúnyán odaverte magát a talajhoz, közel húsz percig állt ezután a versenyt, ami nem könnyítette meg a fent várakozók dolgát. Az amerikai Bryce Bennett jól csúszott, de a pálya kétharmadánál csak egy nagy mentéssel, sok időt veszítve maradt versenyben, az utána startoló Christof Innerhofer már legfelül rossz helyre ugrott, gyorsan kiesett. Daniel Hemetsberger ugyan a pályán maradt ugyanitt, de a kaput fejjel, illetve orral elkapta, csupa vér volt, amikor a célba érkezett.

Kriechmayrt egy másik osztrák, Mayer szorította le az első helyről. Neki a pálya felső harmadában még fél másodperc hátránya volt, az alsóbb szakaszokat viszont fantasztikusan síelte meg, végül hat tizeddel verte honfitársát. Kilde ezúttal nem jelentett igazán veszélyt, James Crawford nagy menete viszont meglepetés volt. A kanadai nem tartozik a szűken vett elitbe, de remekül ráérzett az alsó szektorokra, és végül csak hét századdal maradt Mayer mögött.

Feuz, aki lesiklásban már mindent begyűjtött az olimpiai bajnoki címen kívül, jobban kezdett, mint Mayer, de aztán századról századra kopott az előnye, és már az osztrák mögött volt. Az alsó rész viszont a svájcinak jött ki jobban, 16 századdal bejött az első helyen. Felszabadultan, az egyik lécét lerúgva ünnepelt. Először Odermatt miatt kellett izgulnia, de honfitársa csak a felső szakaszon volt vele versenyben.

A francia Johan Clarey 41 évesen lett olimpiai ezüstérmes lesiklásban – Fotó: Joe Klamar/ AFP
A francia Johan Clarey 41 évesen lett olimpiai ezüstérmes lesiklásban – Fotó: Joe Klamar/ AFP

A mezőny veteránja, a 41 éves Johan Clarey is remek startot vett, a pálya felső harmadában még 11 század előnye volt a franciának, és ebből maradt még egy az utolsó szakaszra is. Clarey itt nem tudta felvenni a versenyt Feuz-cal, végül 10 századmásodperccel kapott ki tőle, Mayer pedig a harmadik helyre csúszott vissza.

A francia az alpesi sísport örök másodikja, 2003 óta versenyez a világkupákban, de a győzelem sosem jött össze neki. Nyolcszor volt dobogós, ebből ötször második és háromszor harmadik, és van még egy világbajnoki ezüstje is szuper-G-ben 2019-ből. Clarey egyszer már a győzelem kapujában állt, vezetett a 2011-es Val Gardena-i világkupafutamon, amit végül töröltek a rossz időjárási körülmények miatt. A mostani ezüstje miatt szemmel láthatóan nem bánkódott, korábbi három olimpiáját messze felülmúlta, azokon még a 15-be sem tudott bekerülni.

Szöllős Barnabás a 30. helyet szerezte meg, Feuzhoz képest 4,19 másodpercet kapott.

Eredmények:
1. Beat Feuz (Svájc) 1:42,69
2. Johan Clarey (Franciaország) 1:42,79
3. Mathias Mayer (Ausztria) 1:42,85

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!